O insectă minusculă care a scăpat de controalele stricte de biosecuritate ale Australiei se înmulțește și amenință siguranța avioanelor pe Aeroportul Brisbane, transmite digi24.ro.
Provenită din America Centrală și de Sud și Caraibe, acastă specie de viespe a cauzat pentru prima dată probleme pe aeroport în 2013, când a forțat un avion al Etihad Airways A330 cu destinația Singapore să se întoarcă după câteva minute pe aeroport.
Odată ajunși la sol, lucrătorii de întreținere au găsit tubul pitot al pilotului – instrumentul din exteriorul avionului care măsoară viteza aerului – aproape complet blocat de noroi, potrivit unui raport al Biroului australian pentru siguranța transporturilor.
Pentru viespi, tuburile pitot sunt cavitatea perfectă în care se poate construi rapid un cuib. Avionul Etihad a stat pe pistă doar două ore înainte de zborul cu probleme.
Alan House, un ecologist al asociației Eco Logical Australia, a colaborat cu experți de la Aeroportul Brisbane, compania aeriană australiană Qantas și compania de consultanță de mediu Ecosure pentru a produce unul dintre primele studii din lume privind impactul viespilor asupra tuburilor pitot. Comandat de Brisbane Airport Corporation, studiul a fost publicat săptămâna aceasta în jurnalul PLOS ONE.
Cercetătorii spun că, fără un management adecvat, există riscul ca viespile să ajungă și pe alte aeroporturi australiene – și chiar în țări din apropiere cu condițiile semi-tropicale potrivite pentru ca acestea să prospere.
„Când am făcut unele cercetări de fond, ne-am dat seama că acesta nu era doar un inconvenient și că acest lucru ar putea duce chiar la accidente majore”, a spus House.
Montate în partea din față a avioanelor, tuburile pitot îndeplinesc sarcina importantă de a trimite în cabină informații despre cât de rapid se mișcă aerul prin ele. Acest lucru arată cât de repede se deplasează avionul – dacă merge prea încet și există riscul de blocare, dacă merge prea repede, ar putea exista alte defecțiuni.
Când tuburile pitot nu funcționează, avionul A330 trece automat în modul manual, forțând piloții să preia comenzile. Așa s-a întâmplat cu zborul Etihad și acest lucru i-a determinat pe piloți să revină pe aeroport.
Nu au existat incidente majore pe Aeroportul Brisbane din cauza viespilor, dar alte accidentele au fost legate de insectă.
De exemplu, zborul 301 al Birgenair s-a prăbușit în largul coastei Republicii Dominicane în februarie 1996. 189 de pasageri și membri ai echipajului au murit. Ancheta privind accidentul a arătat drept „cauză probabilă” a blocajului tubului pitot „noroiul și / sau resturile de la o mică insectă” care au intrat în tub în timp ce aeronava era la sol.
În 2018, Autoritatea pentru Siguranța Aviației Civile din Australia (CASA) a emis o alertă piloților, companiilor aeriene și aeroporturilor din țară cu privire la pericolele reprezentate de viespi. Tuburile pitot blocate ar putea provoca pierderea totală a indicatorilor de viteză și altitudine a aerului, care ar fi „periculoase”, potrivit avertizării.
CASA a sfătuit companiile aeriene să acopere tuburile pitot în timp ce așteaptă pe Aeroportul Brisbane. Cu toate acestea, nu este obligatoriu, motiv pentru care încă se produc blocaje. În total, 26 de incidente au fost raportate între noiembrie 2013 și aprilie 2019, potrivit studiului Aeroportului Brisbane.
Preluat de la: Publika.md