Ion Chicu: Astăzi va fi convocată ședința Guvernului pentru a examina proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021

Astăzi va fi convocată ședința Guvernului pentru a examina proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021. Despre asta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu, după şedinţa de lucru cu şeful statului Igor Dodon şi preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. 

”Astăzi la ora 17:00 vom convoca ședința Guvernului pentru a examina proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 și acele trei proiecte ale bugetelor anuale. Este vorba despre bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Astăzi, le vom examina și sper aproba în Guvern, pentru ca să le trimitem Parlamentulului, astăzi sau mâine, în speranța că Parlamentul le examinează și pooate chiar le aprobă în prima lectură în această săptămână.”, a dcelarat Ion Chicu.

Totodată, Ion Chicu a venit cu o reacție cu referire la protestul organizat de către un grup de primari, care s-au arătat nemulțumiți de intenția Guvernului de a stabili un plafon pentru taxele și impozitele care au dreptul să stabilească autoritățile publice locale.

”În proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, Guvernul vine cu prpuneri care, invers, le dă autorităților publice locale cu mult mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetar fiscală. Pe de altă parte, noi, acei care vrem să atragem investiții în primul rând în teritorii, vrem să asigurăm o previziune pentru investitori. Pentru că investitorul când vine spre exemplu să construiască o fabrică sau ceva pe acele platforme industriale pe care, noi le dezvoltăm în teritoriu din banii bugetului de stat, ei vor să știe care vor fi taxele locale nu doar anul ăsta, cu primarul ăsta, dar care vor fi peste doui ani, peste trei ani. În condițiile actuale o asemenea predictabilitate nu este posibilă.”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit premierului marea majoritate a investitorilor susțin propunerea de a platona taxele și impozitele.

”Bugetul pentru anul viitor este un buget care reflectă situația actuală. Vine să susțină ramurile prioritare, care sunt în această situație. În primul rând este medicina, unde vor fi cele mai mari majorări, atât sub aspect de remunerare a muncii a personalului medical, cât și pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a sistemului medical. Doar majorarea salariului din 1 ianuarie cu 30%, cumulat cu acea din septembrie 2020 va costa bugetul aproape două miliarde de lei. Totodată, Guvernul nu renunță la investiții în infrastructură. ”, a comunicat Ion Chicu.


Preluat de la: Publika.md