Întreruperea activității de producție și întârzierile în livrarea bunurilor care au loc în China pe fondul pandemiei de coronavirus, obligă numeroase companii globale să caute destinații alternative pentru diversificarea lanțurilor de aprovizionare, anunță b1.ro.
India pregătește o suprafață de teren de aproape două ori mai mare decât Luxemburgul pentru a găzdui întreprinderile care se mută din China.
În acest scop, în întreaga țară a fost identificată o suprafață totală de 461,589 de hectare, inclusiv 115,131 de hectare de teren industrial existent în provincii precum Gujarat, Maharashtra, Tamil Nadu și Andhra Pradesh.
Identificarea terenului a fost una dintre cele mai mari impedimente pentru companiile care caută să investească în India. Planurile unor companii precum Saudi Aramco, companie petrolieră, sau producătorii de oțel de la Posco, fiind date peste ca cap din cauza întârzierilor provocate de dificultățile întâmpinate în procesul de achiziție.
Guvernul indian încearcă să schimbe procesul dificil și să pună la dispoziția investitorilor active, pentru a profita de ofertele companilor care vor să reducă dependența de China (principal producător), ca urmare a izbucnirii pandemiei de coronavirus și a întreruperii aprovizionării.
„Sperăm că odată ce pandemia va fi sub control, vom vedea multe relocari, iar India va găzdui producția alternativă. Multe țări precum Japonia, SUA și Coreea de Sud sunt extrem de dependente de China și acest lucru este acum foarte evident”, a declarat un oficial guvernamental indian.
În prezent, investitorii care doresc să ridice fabrici în India trebuie să achiziționeze terenuri pe cont propriu. Procesul întârzie proiectul deoarece implică negocierea cu micii proprietari de pământ.
Furnizarea de energie, apă și infrastructură poate contribui la atragerea de noi investiții într-o economie care a încetinit chiar înainte de pandemie și care se confruntă cu o situație fără precedent din cauza măsurilor de izolarea care au scăzut consumul în țară.
Guvernul a ales 10 sectoare ca domenii de interes pentru promovarea producției: electric, farmaceutic, dispozitive medicale, electronic, inginerie grea, echipamente solare, prelucrarea alimentelor, produse chimice și textile.
Agenția guvernamentală de investiții a primit mai multe oferte din Japonia, SUA, Coreea de Sud și China, care și-au exprimat interesul față de relocarea în India. Cele patru țări se numără printre primii 12 de parteneri comerciali ai Indiei, reprezentând un comerț bilateral în valoare de 179.27 miliarde de dolari.
Investițiile străine directe ale celor patru națiuni între aprilie 2000 și decembrie 2019 se ridică la peste 68 miliarde USD, potrivit Bloomberg.
Se examinează, de asemenea, punerea la dispoziție a terenurilor neutilizate în zone economice care dispun deja de infrastructură solidă. Se preconizează că până la sfârșitul lunii va fi finalizat un plan detaliat pentru atragerea investițiilor străine.
Pe lângă costul scăzut al forței de muncă, India oferă, de asemenea, costuri de exploatare mai scăzute, infrastructură competitivă, zone economice speciale (ZES) care oferă, printre alte beneficii, exporturi scutite de taxe vamale, stimulente pentru producția interne și politici favorabile întreprinderilor.
În plus, în timp ce China este implicată într-un de un război comercial cu SUA, India are o relație relativ bună cu acestea, ambele țări fiind implicate în prezent în negocieri comerciale bilaterale.
Preluat de la: Publika.md