DER SPIEGEL: În acest moment, se pare că există două grupări care se confruntă. Una este agresivă, iar cealaltă este ținta acelei agresiuni. În cel mai bun caz, este un impas.
Alexievici: Dacă există un dezastru economic și dacă ar fi eliberați prizonierii politici, s-ar putea ajunge într-un punct în care ar putea apărea ceva nou. Este posibil ca Rusia să nu permită o reorientare spre Europa, dar chiar și asta ar fi acceptabil pentru mine chiar acum. Orice ar fi mai bun decât situația actuală.
DER SPIEGEL: Și dacă nu asta se întâmplă?
Alexievici: Lukașenko este capabil de orice. Îmi pot imagina dezintegrarea completă a țării, haosul, un război civil.
DER SPIEGEL: Ce vreți să spuneți mai exact?
Alexievici: Belarusul este acum o țară înarmată. Toate unitățile posibile au fost mobilizate pentru a zdrobi opoziția. În plus, este pandemia de coronavirus. Rezultatul ar putea fi un incendiu incontrolabil. Aceste noi forțe speciale de poliție sunt ținute împreună de sângele vărsat. Le este frică de un nou guvern din cauza pedepsei la care s-ar putea aștepta. Vina pe care au acumulat-o în ultimele luni îi leagă strâns pe acești tineri.
DER SPIEGEL: Vă este greu să fiți aici, la Berlin, într-un moment în care se decide viitorul țării dumneavoastră?
Alexievici: Dacă aș fi fost trimisă la închisoare, nu aș fi dus-o la fel de bine, cu boala mea. Nu mai pot face nimic în acest moment.
DER SPIEGEL: Dar dvs? Ați fi pregătită să preluați rolul de președinte de tranziție?
Alexievici: Am tot auzit, dar niciodată nu m-am gândit serios la asta. Sunt scriitor, nu politician. Pentru politică, e nevoie de un set diferit de abilități, pe care nu le posed.
DER SPIEGEL: Nu sunteți singura figură importantă de opoziție din lumea rusofonă care se află în prezent la Berlin. Sunteți în legătură cu Alexei Navalnîi?
Alexievici: Nu.
DER SPIEGEL: Dar cu ceilalți membri ai opoziției ruse?
Alexievici: În timpul verii, am trimis un apel către intelectualitatea rusă. „Un popor este distrus sub ochii voștri. De ce tăceți?” Zece oameni au răspuns, democrați curajoși. Dar doar 10.
DER SPIEGEL: Cum explici asta?
Alexievici: Sentimentul că țările din jur aparțin de fapt imperiului rus este adânc înrădăcinat în poporul rus.
DER SPIEGEL: Există tulburări în multe locuri de la periferia Rusiei: Belarus, Ucraina, Georgia, Kârgâzstan, Moldova, Azerbaidjan, Armenia. De ce acum, la trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice?
Alexievici: Imperiul a slăbit și elita comunistă se stinge, încet, peste tot. Acum, cei care vor putere se luptă între ei. Este un cazan imens în interiorul căruia totul fierbe: vechi comuniști, noi capitaliști.
DER SPIEGEL: La începutul interviului, ați spus că veți rămâne la Berlin atâta timp cât Lukașenko va fi la putere. Credeți că veți putea reveni în curând?
Alexievici: Într-un fel, am sentimentul că nu va mai dura mult. Nu cred că Lukașenko va fi capabil să suprime energia oamenilor pentru totdeauna. Timpul lui a expirat. Dar asta se va întâmpla numai ne va ajuta comunitatea internațională”.
Preluat de la: Timpul.md