Curtea Constituţională a decis că unele prevederi ale legii cu privire la regimul străinilor, în temeiul căreia au fost expulzaţi profesori turci, sunt neconstituţionale. De asemenea, a fost declarat neconstituţional şi un articol din Codului Administrativ. Totodată, Curtea Constituţionale a emis şi o adresă Parlamentului, pentru a modifica legislaţia conform deciziei sale.
„Textele contestate se referă la imposibilitatea străinului declarat ca persoană indezirabilă, din raţiuni de securitate naţională, de a cunoaşte unele motive ale deciziei respective. Străinul nu poate lua cunoştinţă de motive nici măcar în instanţa de judecată”, a menționat Domnica Manole, preşedintele Curţii Constituţionale.
Precizăm că, în 2018, șapte cetățeni turci, angajaţi ai unei reţele de licee private, au fost expulzaţi din ţară. Ulterior, unul dintre profesori a fost eliberat din închisoare. Dascălul a fost condamnat la peste şase ani de puşcărie, iar pentru bună purtare a fost eliberat condiţionat după ce şi-a ispășit 30 la sută din pedeapsă. Totuşi, dosarul în care a fost condamnat nu a fost închis, iar profesorul nu are voie să părăsească Turcia. Totodată, în iunie 2019, CEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre dascălii expulzaţi, care s-au adresat la instituţia europeană. Şi Procuratura din ţara noastră a iniţiat o cauză penală.
Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat pentru abuz de serviciu. Acesta a fost amendat cu 88 de mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa funcții publice timp de cinci ani. Până la pronunţarea sentinţei, Vasile Botnari a achitat benevol Ministerului Finanţelor 125 de mii de euro drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea ţării noastre la CEDO. Totodată, Botnari a mai plătit Serviciului de Informații și Securitate aproximativ 350 de mii de lei pentru închirierea avionului care i-a transportat pe cei şapte profesori din Republica Moldova în Turcia.
Preluat de la: Publika.md