Curtea Constituţională a sesizat Procuratura în legătură cu presupusele intimidări ale judecătorilor

Judecătorii Curții Constituționale au sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor politicieni şi cu privire la presupuse filaje și intimidări. Într-un comunicat de presă se arată că plenul Curții solicită Procuraturii Generale să ia măsurile legale necesare. Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, nu a răspuns, deocamdată, la apelurile şi mesajele noastre pentru a ne oferi detalii despre sesizare.

În contextul îngrijorările exprimate de judecătorii Curţii Constituţionale, opt organizaţii neguvernamentale, printre care Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul de Politici și Reforme Europene şi Amnesty International Moldova, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu atacurile politicienilor la adresa Curții Constituționale și a sistemului judecătoresc. Într-un comunicat de presă, acestea au cerut renunțarea imediată la aceste acţiuni. Săptămâna trecută, patru judecători ai Curţii Constituţionale, printre care şi preşedintele acesteia, au susţinut că sunt filaţi şi intimidaţi, motiv pentru care au decis să se adreseze procurorului general.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a declarat pentru postul nostru de televiziune că magistraţii se tem pentru viaţa lor şi a adăugat că ameninţările au apărut după demiterea fostului preşedinte al Curţii, Vladimir Ţurcan, şi alegerea ei la cârma instituţiei. Manole a mai spus că se va adresa şi Comisiei de la Veneţia şi altor instituții internaționale. Acum două zile, într-un comunicat de presă, Procuratura Generală a dezminţit informaţiile apărute în spaţiul public precum că judecătorii Curţii Constituţionale ar fi parte a unor măsuri speciale de investigaţie. Miercuri, deputatul PSRM, Vasile Bolea a trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii prin care a cerut demiterea a trei judecători ai Curţii Constituţionale, Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Întrebat de jurnalişti de ce a depus abia acum această sesizare, socialistul Vasile Bolea a spus că:

„Nu mi-am amintit abia acum, am memorie foarte bună, am considerat de cuviinţă acum să înaintăm acest demers, să vedem ce va răspunde Consiliul Superior al Magistraturii. – CSM are această compentenţă? – Să răspundă CSM”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM.

Anterior, la solicitarea postului nostru de televiziune, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că scrisoarea socialiştilor nu poate să aibă vreun efect deoarece CSM nu are nicio competenţă în statutul judecătorilor constituționali.


Preluat de la: Publika.md