Scuarul „Mihai Eminescu” din Capitală se schimbă la faţă. Aici a fost pus pavaj nou şi instalaţi piloni de iluminat. Totuşi, opt copaci au fost defrişaţi. În timp ce lucrările anunţate cu fast de autorităţi s-au întins mai mult de o lună, unii locuitorii se întreabă unde au dispărut artiştii. Viceprimarul Ilie Ceban spune că proiectul este inedit şi îi îndeamnă pe oameni să aibă răbdare.
Lucrările de reamenajare a scuarului Eminescu urmau să fie finalizate de Ziua oraşului.
„Eu sunt sigur că va fi un loc de atracţie pentru municipalitate, avem o cu totul altă abordare. În premieră poate vom face un experiment în ceea ce ţine de pavaj, iluminat artistic.”, a afirmat primarul Capitalei, Ion Ceban.
După aproape o lună, muncitorii sunt încă la faţa locului. Responsabilii promit că până la sfârşitul lui noiembrie, scuarul va fi amenajat. Unii locuitori ai Capitalei se arată nedumeriţi de pavarea întregului scuar.
„Tot e mai bine să fie copaci, stai la umbră. Parcă s-a dezgolit oraşul. Eu nu am fost demult în Chişinău şi înainte parcă erau mai mulţi copaci, dar acum mulţi s-au tăiat.”
Alţi locuitori au apreciat proiectul de reamenajare.
„Cred că e binevenit, să fie curăţel, aranjat. E un lucru ok.”
Proiectul renovării scuarului nu a fost publicat, în schimb, câteva câteva schiţe au apărut pe pagina de Facebook al lui Ion Ceban. Iniţial, Consiliul Monumentelor Istorice nu a aprobat proiectul şi abia din a doua încercare autorităţile locale au primit undă verde, cu condiţia păstrării elementelor din piatră de Cosăuţi de pe treptele dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Însă acestea au fost înlocuite cu pavaj.
„Ele erau toate deteriorate, nu putem păstra ceea ce este deteriorat şi nu corespunde cerinţelor.”, a comunicat viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban.
Totodată, opt copaci au fost defrişaţi. Deşi lucrările au fost autorizate abia în 28 septembrie, acestea au avut loc din 5 septembrie.
„Acei arbori care prezintă pericol pot fi defrişaţi şi înaintea emiterii acestor dispoziţii. Deci, dacă prezintă pericol, nu este nevoie de aşteptat toate actele procedurale.”, a menționat viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban.
Anterior, în scuarul „Mihai Eminescu” se adunau pictorii autohtoni şi vânzătorii de suvenire. Dar aceştia au fost mutaţi pe strada Columna, în perimetrul Parcului Catedralei, unde va fi construită o alee nouă.
„Suntem fugăriţi. Aici au spus că până la sfârşitul lunii o să termine aleea aceasta. Suntem la jumătatea lunii, au cinci metri lucraţi. Ieri nu au lucrat deloc.”
Viceprimarul Ilie Ceban spune că în scuarul Eminescu vor fi plantaţi 35 de arbori, unii în pământ, alţii în ghivece speciale. Pe lângă asta, va fi schimbat sistemul de iluminat, cel de irigare şi mobilierul urban.
Lucrările de reamenajare a scuarului costă peste 2 milioane 700 de mii de lei. O parte din această sumă a fost alocată din bugetul municipal, iar cealaltă a fost oferită de o bancă comercială.
Preluat de la: Publika.md