Cehia: Elevii de la liceele sanitare, trimiși în prima linie anti-COVID din spitale

Cehia, țara europeană cea mai afectată de cel de-al doilea val al pandemiei, înregistrează recorduri de cazuri noi și e prima la mortalitatea COVID, se vede nevoită să măsuri extreme în lupta cu noul coronavirus. Cu un personal medical depășit de situație, autoritățile au decis să trimită în spitale, ca ajutoare, elevii liceelor sanitare, relatează CNN, citat de libertatea.ro.

Cei mai tineri ”luptători anti-COVID” din Cehia au sub 18 ani. Sunt asistenți medicali în formare, elevi ai liceelor sanitare. Adolescenții au fost trimiși în spitale ca ajutoare ai asistentelor, care s-au dovedit insuficiente pentru cât de mulți bolnavi de COVID sunt internați zilnic, dar mai ales pentru ritmul în care se infectează cu SARS-CoV-2 cadrele medicale.

”Situația e alarmantă. În jur de 1.000 dintre noile cazuri zilnice ce COVID sunt în rândul personalului medical”, a declarat un oficial ceh din sănătate, dr. Milan Kubek.

În total, până la mijlocul săptămânii, peste 15.000 de angajați din sistemul sanitar fuseseră diagnosticați cu COVID. 3.000 dintre aceștia sunt medici. În aceste condiții, s-a apelat la elevii liceelor.

”Luăm sânge, spălăm bolnavii”, rezumă o fată de doar 18 ani, Barbara Sasova, munca de ajutor de asistentă la un spital din orașul ceh Kyiv.

”Facem muncă de asistenți începători și de infirmieri”.

Tânăra urmează cursurile unei scoli sanitare din apropierea spitalului și a început să lucreze ca ajutor în unitatea medicală după ce școlile s-au închis, pe tot teritoriul Cehiei, după instituirea carantinei.

Având sub 18 ani, nu a putut fi obligată să lucreze în spital, dar toți elevii care se pregătesc pentru a deveni asistenți medicali au fost rugați să ajute, dacă pot, iar ea s-a oferit voluntar. Este una dintre cei mai ”răsăriți” voluntari. Are colegi de 16 ani care fac aceeași muncă.

În Cehia, oficial, 1 din 63 de oameni are COVID, rata de infectare fiind mai mare decât în orice altă țară de pe glob. Vineri, 30 octombrie, Cehia, care are o populație, de 10,7 milioane, a raportat 13.605 de noi cazuri de infectare cu coronavirus.


Preluat de la: Publika.md