Lacrimi și durere. Arhimandritul Rafail Bodiu a fost condus pe ultimul drum

Stareţul mănăstirii ”Sfântul Ilie” din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu a fost condus pe ultimul drum. El a fost înmormântat în curtea mănăstirii, aproape de cele sfinte. Peste o mie de enoriaşi din toată ţara, dar şi numeroase feţe bisericești au venit să-și ia rămas-bun de la sfinția sa. Arhimandritul suferea de cancer, iar în data de 22 octombrie urma să împlinească 61 de ani.

Enoriașii spun că a fost o personalitate deosebită, plină de har.

„Pe Arhimandritul Rafail cred că tot nordul, cel puțin din generația mea îl cunoaște.”

„Îl iubesc foarte mult toți copiii și familia noastră. Și l-au stimat și l-au iubit, a fost un povățuitor al nostru.”

„A fost un om foarte bun, a fost un om cu suflet mare, a fost un om grijuliu pe care îl interesa soarta tuturor și a copiilor și maturilor.”

Şi preoţii care l-au cunoscut spun că părintele Rafail a fost cu adevărat alesul lui Dumnezeu.

Rar așa slujitori ca dânsul se învrednicesc de așa lucrare.”, a spus preotul din orașul Biruința, Constantin Cemschii.

„Pe nimeni nu l-a respins, întotdeuna mergea la întâmpinare fie cu rugăciune, fie cu un sfat, cu o povață.”, a povestit starețul mănăstirii ”Noul Neamț”, Paisie Cecan.

„Părintele Rafael a fost pentru toată Moldova slujitorul bisericesc care i-a făcut pe oameni să creadă în Dumnezeu. Este o pierdere enormă, nu doar pentru Mănăstirea Nicoreni, dar și pentru întreaga Moldovă.”, a afirmat părintele Vadim din orașul Rîșcani.

La funeralii au participat şi persoane cu funcții publice.

„El a fost un pilon al credinței ortodoxe din Moldova. Nu știu dacă mai este în Republica Moldova un pilon așa cum a fost Arhimandritul Rafail.”, a menționat vicepreședintele raionului Drochia, Ion Dascăl.

Şi artiştii care l-au cunoscut spun că starețul s-a dăruit toată viață pentru a aduce în sufletele oamenilor parte din Iubirea și Adevărul Divin.

„El a venit la o tabără pionerească, pe atunci așa era, dar a făcut raiul pe pământ. A făcut o mănăstire de zile mari. A fost un stâlp al bisericii noastre ortodoxe. Îmi pare rău că a plecat la această vârstă.”, a comunicat artistul poporului, Anatol Latîșev.

Părintele Rafail a fost de profesie medic.

Mănăstirea din Nicoreni a fost înființată în anul 1992, prin truda și dăruirea regretatului arhimandrit Rafail Bodiu.


Preluat de la: Publika.md