Spitalele private din ţară nu sunt gata să ofere ajutor instituţiilor medicale publice în lupta cu COVID-19. Printr-o hotărâre a Comisiei extraordinare de sănătate publică din municipiul Chişinău, autorităţile au solicitat transferarea personalului medical şi alocarea aparatelor de ventilare artificială. Printr-un comunicat oficial, Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Moldova susţine că acest lucru este imposibil, deoarece ei nu ar mai putea să-şi continue activitatea.
În 11 octombrie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a emis o decizie prin care solicită includerea spitalelor private în lista instituţiilor care oferă asistenţă medicală pacienţilor cu COVID-19. În hotărâre se mai arată că este nevoie ca spitalele private să ofere celor publice mai multe echipamente medicale cum ar fi: aparate de ventilare artificială sau generatoare de oxigen.
De asemenea, se solicită şi detaşarea parţială a lucrătorilor medicali. Directorul executiv al Unităţii Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Moldova, din care fac parte toate spitalele private, Aliona Grossu, a refuzat să ne ofere o reacţie la telefon. Însă, într-un comunicat se menţionează că instituţiile private nu sunt gata să facă asta.
” În acestă perioadă de răspândire a virusului şi în rândul lucrătorilor medicali, se constată imposibilitatea detaşării personalului angajat, motivul fiind incapacitatea de a asigura în aşa condiţii continuitatea activităţii”, se arată în comunicat. Totuşi, aceştia menţionează că spitalele private sunt dispuse să ia alte urgenţe medicale, pe care cele de stat nu le pot efectua acum, în condiţiile pandemiei.
De asemenea, unul dintre spitale s-a arătat dispus să ofere şi ceva echipament necesar.
Viceprimarul Capitalei pe probleme de sănătate, Angela Cutasevici, nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacţie la decizia luată de instituţiile private. Uniunea Instituţiilor Medico-Sanitare Private din Moldova a fost înfiinţată în anul 2014. Din ea fac parte 12 spitale.
Preluat de la: Publika.md