Fiecare al şaptelea elev nu apucă să facă liceul în Moldova. Demografii: Ne vom confrunta cu cea mai acută criză socială provocată de lipsa forţei de muncă

 

Şcolile din Moldova par a fi condamnate la depopulare. Statisticile arată că fiecare al şaptelea elev nu mai apucă liceul din cauză că părinţii îi dau la studii peste hotare, acolo unde aceştia s-au stabilit. Demografii spun că, în acest tempou, ne vom confrunta cu cea mai acută criză socială provocată de lipsa forţei de muncă.

"Am o nepoată în America, învaţă acolo la medicină. Un nepot e în Germania şi a învăţat să construiască proteze."

Aceasta este dramă bătrânilor, care au ajuns să ducă dorul copiilor şi al nepoţilor stabiliţi peste hotare. Este şi necazul acestei femei, în vârstă de 70 de ani, din Budeşti, Chişinău. Ea spune că rând pe rând a văzut cum copiii şi nepoţii săi şi-au pus într-o valiza toată viaţa şi au plecat în largul lumii după un trai mai bun.

"Desigur că mi-i dor, îi văd câteodată pe internet, mi-i dor tare."

Efectele dureroase ale exodului au fost simţite şi de liceul din Budeşti, unde tot mai multe bănci au rămas pustii. Administraţia acestuia spune că, din păcate pleacă cei mai sârguincioşi elevi, iar timp de 20 de ani, de când a început valul, niciun elev nu s-a mai întors înapoi în localitate.

"Şi anul acesta chiar dacă este pandemie am avut 10 familii care au venit şi şi-au luat copiii. Au plecat în cele mai diferite ţări, unde părinţii au plecat să muncească şi au venit şi şi-au luat şi copiii", a spus directorul Liceului Teoretic "Budeşti", Sergiu Brînza.

Doar în ultimii cinci ani, din cauza părinţilor care au decis să-şi ia odraslele în ţările în care s-au stabilit, din cataloagele şcolilor din ţară au fost şterşi peste 23 400 de elevi. De exemplu în 2011, în clasa I au intrat 35 900 de copii şi doar 31 de mii au ajuns în clasa IX-a.

"Pleacă viitorul Republicii Moldova în alte ţări, acolo se formează şi nu cred că din păcate vor reveni vreodată acasă", a menționat directorul Liceului Teoretic "Budeşti", Sergiu Brînza.

Aceeaşi situaţie e şi în satul Rădeni din raionul Străşeni.

"Pe lângă faptul că din comună pleacă părinţii, automat şi numărul de copii din şcoală se reduce", a spus primarul comunei, Străşeni, Petru Răbdău.

Așteptările specialiștilor sunt destul de sumbre, în contextul în care statul nu face nimic pentru a-i aduce acasă pe moldoveni.

”Generațiile care vor intra în câmpul muncii va fi după număr mult mai puțin decât generațiile care vor ieși din câmpul muncii. Vom intra într-o criză când noile generații nu vor putea să le achite pensiile bătrânilor”, a spus demograful Valeriu Sainsus.

https://www.publika.md/fiecare-al-saptelea-elev-nu-apuca-sa-faca-liceul-in-moldova-demografii-ne-vom-confrunta-cu-cea-mai-acuta-criza-sociala-provocata-de-lipsa-fortei-de-munca_3086218.html 


Preluat de la: Timpul.md