Pe lângă polițistul din Florești, Andrei Amarfi, și un alt cetățean simplu, răpit de la Camenca, așa-zisele forțe de ordine de la Tiraspol au mai sechestrat alți doi cetățeni, din aceeași localitate. Informația a fost făcută publică de deputatul Alexandru Jizdan, șef al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament, alături de vice prim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.
„Astăzi au fost invitați responsabilii SIS, MAI, Biroul de Reintegrare, PG și MAEIE. În cadrul audierilor s-a confirmat că au fost răpite două persoane în orașul Camenca. Pe lângă asta, s-a raportat că au fost răpiți și alți doi cetățeni, în total cetățenii Amarfi, Glijin, Puris și Mânzărari. Răpirea a avut lor în dimineața zilei de 7 octombrie. S-a stabilit că acțiunile au fost bine-organizate, sunt elemente ale operațiunilor speciale, cu trupe speciale. Suntem profund îngrijorați de acest incident foarte grav, au fost depășite toate liniile roșii. Voi solicita informații zilnice de la toate entitățile ca să ne asigurăm că cetățenii vor fi eliberați”, a comunicat Jizdan.
Potrivit lui Jizdan, pe lângă polițistul Andrei Amarfi, niciunul dintre cei răpiți nu este angajat al Ministerului de Interne.
„Despre ei nu se prea cunoaște nimic. Noi venim cu îngrijorări deosebite de soarta lor, ei probabil se află în izolatoarele din Tiraspol. Practic, operațiunea a fost efectuată după același scenariu: oamenii au fost răpiți, puși saci în cap, iar răpitorii au venit cu același vehicul. O persoană e angajată a ASP, celelalte două nu sunt funcționari public. Rudelor li s-ar fi comunicat că oamenii sunt reținuți pentru spionaj. Nouă ni se pare un atentat la statalitate. Noi juridic nu putem califica această acuzație în niciun fel, deoarece spionaj există doar între două state, noi fiind un singur stat”, a punctat Jizdan.
Potrivit Cristinei Lesnic, cazurile celor trei cetățeni, pe lângă polițistul Amarfi, s-au produs în noaptea de pe 7 spre 8 octombrie.
„Vom depune sesizări și pe numele celorlalți răpiți. S-a discutat deja pe platforma OSCE la Viena despre violarea drepturilor omului în stânga Nistrului”, a spus Lesnic.
Vice prim-ministra susține că există două căi de dialog cu Tiraspolul: prin negociatori sau prin Comisia Unificată de Control. Ea a menționat însă că așa-zisa administrație de la Tiraspol a fost apelată telefonic pentru a discuta subiectul, însă apelul a rămas fără răspuns.
Amintim că, polițistul Andrei Amarfi, care activează în cadrul Inspectoratului de Poliției Florești a fost răpit în dimineața zilei de 7 octombrie. Totul s-a întâmplat sub privirea soției sale. De faptă sunt bănuiți angajați a așa numitor forțe de ordine nistrene, potrivit informațiilor de la Procuratura Generală. Bărbatul se afla pe teritoriul Transnistriei când s-a produs răpirea.
La scurt timp, bănuiții de răpirea polițistului din cadrul IP Florești au fost identificați.
Pe 8 octombrie, autoritățile au anunțat deja despre sechestrarea unei alte persoane, un civil pe nume Adrian Glijin.
Preluat de la: Timpul.md