Partenerii externi ai R. Moldova îndeamnă autoritățile de la Chișinău să asigure un proces electoral corect la alegerile prezidențiale. 19 state europene cer respectarea standardelor democratice la scrutinul din 1 noiembrie. Printre ele și România, care spune că aceste alegeri reprezintă un test crucial pentru respectarea valorilor.
Mai multe state din Uniunea Europeană au lansat un apel înainte de alegerile prezidențialele din R. Moldova. Desfășurarea scrutinului într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial, potrivit apelului.
Semnatară a declarației este și România. Într-un interviu acordat pentru Radio Chișinău, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a spus că Bucureștiul încurajează un proces electoral exemplar, fără practici flagrante din trecut.
„În primul rând dorim ca Măria Sa, cetățeanul, să fie respectat în aceste alegeri prin asigurarea unui proces electoral care să respecte pe deplin standardele democratice și să contribuie la consolidarea statului de drept în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova, în temeiul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană(…) Credem că este important și încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului din Republica Moldova să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi: cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a unor funcționari publici”, a declarat Daniel Ioniță.
Diplomatul și-a exprimat speranța că votul cetățenilor va fi respectat. Cât despre campania electorală, ambasadorul României la Chișinău observă că, în anumite cazuri, aceasta a început mai devreme decât a fost declarată oficial.
„Campania electorală a început cu mult înainte să fie declarată oficial. Am văzut unii actori care au furat startul profitând de o resursă administrativă pe care o au la dispoziție. Au fost anumite situații greu de explicat din punctul meu de vedere, în ceea ce privește înscrierea unor candidați la CEC. Am observat că au fost anumite probleme legate de listele, sperăm ca aceste chestiuni să fie de domeniul trecutului, pentru că este foarte important ca atunci când te raportezi la un proces electoral, toți actorii să dispună de același referențial și toți candidații electorali să aibă aceleași șanse, să alerge în această competiție electorală, fără nici un fel de impedimente”, a subliniat ambasadorul.
La alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 1 noiembrie, în lupta pentru fotoliul de șef al statului sunt antrenați 8 candidați.
Preluat de la: Timpul.md