Cancerul mamar poate fi prevenit. Mamologii recomandă ca femeile să se autoexamineze lunar, iar dacă observă schimbări, să se adreseze la medic

Cancerul mamar, un pericol care poate fi prevenit. Anul trecut, în Republica Moldova au fost depistate 1.177 de cazuri, cu peste 150 mai multe decât acum patru ani.

În prezent, la evidența Institutului Oncologic sunt 10.074 de pacienţi cu această formă de cancer, între care și 14 bărbați. Potrivit specialiștilor, controlul frecvent ar putea preveni complicațiile provocate de cancerul mamar, iar tratamentul ar fi mult mai eficient. 

Conform datelor, anul trecut, 318 cazuri au fost identificate în rândul femeilor între 25 și 50 de ani, 266 de cazuri la femeile între 50 și 60 de ani și cele mai multe, 593 la număr, la femeile de peste 60 de ani. Vârsta medie a pacientelor este de 50 de ani.

Mamologii recomandă ca femeile să se autoexamineze lunar, iar în cazul în care observă unele schimbări, să se adreseze la medic. Datele arată că la nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute – una moare din această cauză. Cancerul mamar provoacă în jur de 77 000 de decese anual.

De 35 de ani, la nivel internațional, luna octombrie este dedicată conștientizării și prevenirii cancerului de sân.


Preluat de la: Publika.md