Opinie Deutsche Welle: Încercările Deutsche Bank de a se justifica în ultimul scandal de proporţii, dosarele FinCEN, sunt lipsite de sens

 

Cea mai mare bancă germană a pus profitul mai presus de orice, implicându-se în orice fel de tranzacţie, indiferent de cât de dubioasă ar fi părut, iar încercările acesteia de a justifica neregulile aduse la lumină de scandalul FinCEN par lipsite de sens, scrie Henrik Bohme, de la Deutsche Welle.

„Totul începe cu încrederea“. Cu acest motto atrăgea Deutsche Bank clienţi la mijlocul anilor ‘90. Acesta nu mai are însă de multă vreme niciun sens în condiţiile în care banca a pierdut încrederea clienţilor prin pariurile dubioase făcute în anii care au urmat.

Banca a vrut să joace în prima ligă financiară, având de ase­menea pretenţii de a fi forecaster economic şi financiar serios, astfel că a lăsat deoparte orice principiu, motivul presupus fiind că numai în acest fel îşi putea creşte masiv câştigurile.

De la manipularea ratelor dobânzilor şi operaţiuni de spălare de bani, la credite ipotecare cu garanţii slabe şi relaţii de afaceri cu clienţi dubioşi, Deutsche Bank a urmărit permanent câştigul. Cu cât tranzacţiile erau mai murdare, cu atât mai bine, scrie Henrik Bohme.

Iar după cum arată documentele FinCEN, Deutsche Bank se află din nou în topul băncilor cu probleme, peste jumătate din rapoartele privind tranzacţii suspecte având legătură cu cea mai mare bancă germană.

Când activităţile de spălare de bani desfăşurate de bancă în Rusia au fost dezvăluite în 2015, autorităţile americane scriau despre „lăcomie şi corupţie“ în raportul final. Pe acestea s-au bazat cultura Deutsche Bank.

După ce băncii i-a fost impusă o amendă de 600 mln. $, şefii acesteia au promis o reformare din rădăcini a acesteia. Banca a investit aproximativ 1 mld $ pentru întărirea controalelor interne.

Se pare însă că tranzacţiile cu clienţi ruşi au continuat probabil şi după reformele respective.

După cum era de aşteptat, Deutsche Bank respinge toate acuzaţiile, spunând că tranzacţiile apărute în rapoartele FinCEN ar fi fost dezvăluite oricum autorităţilor şi că acestea au avut loc înainte de reformele din 2016.

Banca insistă că este cu totul „o altă bancă“.

Este din ce în ce mai clar că „schimbarea de cultură“ proclamată cu atâta tărie în cadrul Deutsche Bank nu este în plină desfăşurare şi că nu toţi cei aproximativ 88.000 de angajaţi ai băncii au înţeles pe deplin ce înseamnă aceasta, scrie Bohme.

Deutsche Bank este din nou pe primul loc: 62% din documentele incriminatoare ale Ministerului de Finanțe american, conținute în așa-numitele dosare FinCEN, se referă la instituția financiară germană

 


Preluat de la: Timpul.md