Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea cancerului, bolilor pulmonare și cardiovasculare. Pentru a reduce daunele asociate fumatului, cea mai bun soluție este renunțarea la țigări, iar fumătorii care nu pot scăpa de acest viciu trebuie să opteze pentru produse alternative, cum ar fi țigările electronice și dispozitivele încălzire a tutunului, care au trecut examinarea Administrației Americane pentru Medicamente și Alimente (FDA). Aceasta este părerea specialiștilor participanți la Conferința Globală de Tutun și Nicotină (GTNF), unde s-a discutat despre viitorul nicotinei.
Potrivit FDA, anual 480.000 de persoane mor din cauza bolilor asociate fumatului, însă, nu nicotina este cauza directă a acestor maladii. Nicotina este substanța pentru care oamenii fumează, iar consumul de țigări obișnuite este cel mai periculos mod de livrarea a nicotinei în organism, și ca urmare fumătorii suportă, pe termen lung, consecințele asupra sănătății. „Această substanță chimică „reîncarcă” creierul cu energie și plăcere și îi face, în special pe adolescenți, pe tineri să-și dorească să fumeze mai mult”, spun experții.
Profesorul de la Departamentul de Medicină de la Universitatea California San Francisco, Neal Benowitz, a precizat că de multe ori „nicotina este utilizată pentru plăcere, dar această plăcere este una amăgitoare, întrucât creează dependență, duce la anxietate sau euforie.
FDA ia decizii de reglementare a tutunului care sunt adecvate pentru protecția sănătății publice, de aceea evaluează riscurile și beneficiile produselor individuale asupra sănătății populației.
În cadrul conferinței, specialiștii prezenți au reiterat de mai multe ori ideea că nicotina nu va dispărea ca substanță și nici nu va putea fi interzisă pentru utilizare, dar modul de livrare poate fi controlat prin intermediul țigărilor non-combustibile.
Profesorul la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud, Michael Cummings, este de părere că „FDA trebuie să se examineze și să dezvolte piața alternativelor fără fum. Misiunea este foarte dificilă în acest sens, dar pentru consumatorii de tutun este important ca în termen scurt să treacă de la țigări la sisteme electronice de livrare a nicotinei, sau să utilizeze vapingul, ca metodă alternativă.”
De aceeași părere este și directorul rețelei de cercetare a tutunului și profesorul adjunct în cadrul Departamentului de Management și Politici de Sănătate de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan, Clifford E. Douglas, care a menținut ideea că nicotina nu trebuie eliminată, ci trebuie înlocuită prin metode alternative de consum, prin promovarea schimbărilor pe piața de tutungerie.
Directoarea generală a FiscalNote Markets, Stefanie Miller, a declarat în cadrul panelului „Viitorul Nicotinei” că piața va suferi schimbări majore în următorii 20 de ani, dar „este important ca acest proces să se accelereze, iar schimbările să fie văzute în 5 ani, întrucât obiectivul principal este reducerea mortalității din cauza cancerului pulmonar provocat de substanțe toxice, care se conțin în fumul țigărilor și scăderea numărului de îmbolnăviri la acest capitol.
sursa: unimedia.info
Preluat de la: Timpul.md