10 insule lovite de sărăcie, dar preferă să-și țină granițele închise din cauza COVID-19

Pandemia de COVID-19 a ajuns în aproape toată lumea, fiind infectate peste 31 de milioane de persoane, însă există 10 ţări în care noul coronavirus nu a reuşit să ajungă.

Acestea sunt: Samoa, Tonga, Insulele Marshall, Kiribati, Micronezia, Nauru, Palau, Vanuatu, Micronezia și Insulele Solomon. Micile națiuni insulare și-au închis imediat granițele la începutul acestui an, după ce și-au dat seama că sistemele lor de sănătate nu sunt pregătite pentru a face față noului coronavirus, notează Sydney Morning Herald.

Epidemiologul de sănătate publică de la Colegiul Australia Pacific Security a declarat că decizia micilor națiuni insulare de a-și închide frontierele a fost cea corectă.

„Nu există nicio îndoială că închiderile frontierelor a fost esențială în prevenirea pandemiei”, a subliniat acesta. Ţinerea la distanţă a noului coronavirus a venit însă cu un cost.

Închiderea frontierelor pentru a evita importul noului coronavirus a dus şi la o scădere semnificativă a veniturilor în micile economii din Pacific, bazate pe turism. În Palau, o națiune cu 20.000 de locuitori, turismul reprezintă 40% din PIB, potrivit BBC. De asemenea, se așteaptă ca Insulele Marshall să piardă peste 700 de locuri de muncă, fiind cea mai mare pierdere din ultimii 23 de ani. Aproape 260 dintre locurile de muncă pierdute erau din sectorul HoReCa. 

Unele dintre națiunile din Pacific sunt îngrijorate să deschidă graniţele prea curând, după ce au văzut efectele deschiderii Polineziei Franceze, care a înregistrat focare de COVID-19. Directorul pentru sănătate publică al Vanuatu, doctorul Len Tarivonda, a declarat că, în ciuda pierderilor din turism, mulți oameni încă nu doresc deschiderea granițelor. Acesta spune că majoritatea oamenilor spun autorităţilor să păstreze frontiera închisă cât mai mult timp posibil. „Nu vrem să ne infectăm, altfel suntem condamnați”, spun oamenii, potrivit lui Tarivonda. Doctorul Tarivonda a precizat că Vanuatu nu se va grăbi să redeschidă graniţele după ce a văzut cazurile crescând în Papua Noua Guinee.

„Dacă virusul va apărea, va fi probabil ca focul de pădure. Având în vedere limitele noastre de îngrijire medicală, cel mai bun pariu este să menținem virusul în exterior cât mai mult timp posibil”, mai spune oficialul din Vanuatu.
libertatea.ro.


Preluat de la: Publika.md