Arabia Saudită ar putea să devină o putere nucleară. Saudiții caută zăcăminte interne de uraniu

Arabia Saudită ar avea suficiente rezerve de uraniu pentru a putea produce intern combustibil nuclear. Cu ajutorul acestora, Arabia Saudită ar putea dezvolta o armă nucleară.

Detalii referitoare la stocurile de uraniu sunt detaliate în rapoarte pregătite pentru saudiți de geologii chinezi angajați să ajute Riadul în a își cartografia rezervele de uraniu cu rapiditate, ca parte a unui acord mai larg de cooperare în domeniul nuclear între cele două țări.

Dezvăluirile vor crește îngrijorările cu privire la interesul pe care îl au saudiții în a începe un program de dezvoltare a armelor nucleare. Raportul descrie cum geologii au lucrat toată vara, în ciuda căldurii nemiloase, pentru a identifica rezervele care ar putea produce peste 90.000 de tone de uraniu. Trei depozite majore ar exista în centrul și nord-vestul țării.

Explorări adiționale vor trebuie întreprinse, însă, pentru a confirma dacă rezervele există și pentru a calcula costurile extragerii resursei. Arabia Saudită s-a arătat deschisă în a își arăta interesul și ambiția pentru extragerea de uraniu, un oficial de la Riad spunând în 2017 că acesta este un „pas spre autosuficiență”, scrie digi24.

Jurnaliștii de la The Guardian spun, însă, că nu au putut verifica în mod independent autenticitatea documentului.

„Dacă vorbim de un program de dezvoltare de arme nucleare, cu cât el este mai local, cu atât mai bine. În unele cazuri, furnizorii externi de uraniu cer garanții că el va fi folosit în scopuri pașnice, dar dacă uraniul este obținut local, atunci nu mai există astfel de constrângeri”, spun Mark Hibbs, expert în politici nucleare. Un alt expert, Bruce Riedel, spune că există informații care arată că saudiții „urmăresc cu agresivitate obținerea premiselor” pentru un program de energie nucleară sau de arme nucleare.

China a început cercetările exploratorii pentru saudiți în 2017, fiind 9 zone diferite fiind identificate ca având potențial de a avea rezerve de uraniu. Cercetările s-au încheiat anul trecut. Interesele Beijingului sunt diplomatice și comerciale. Prin ajutorul dat saudiților cu programul lor nuclear, chinezii își îmbunătățesc relațiile cu unul dintre aliații-cheie ai SUA.

Ambițiile nucleare ale Arabiei Saudite au devenit o sursă de îngrijorare crescută printre SUA și aliații săi, mai ales de când prințul moștenitor Mohammed bin Salman a declarat în 2018 că dacă Iranul, puterea rivală din regiune, reușește să dezvolte o armă nucleară, „și noi o vom face cât de repede posibil”.


Preluat de la: Publika.md