Legea-i lege, dar nu pentru toți. Primarul din Mileştii Mici, care a scos localnicii la văruit copaci în plină pandemi, amendat doar cu 300 de lei

Primarul satului Mileştii Mici, raionul Ialoveni, care a scos localnicii în data de 16 aprilie la văruit copaci în plină pandemie, fără a respecta normele impuse de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, a scăpat ieftin. Acesta a fost amendat cu doar 300 de lei, deşi noile modificări la Codul Contravențional, ca urmare a instituirii stării de urgență, prevăd penalități de zeci de mii de lei, mai ales în cazul persoanelor juridice.

Ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliţie Ialoveni, Silvia Vetcu, a precizat pentru postul nostru de televiziune că amenda a fost întocmită pe numele primarului localităţii, Rodica Agrici.

„Agentul constatator care a investigat, a constatat în acest caz componența unei contravenții prevăzute la art.359 al.1 Cod Contravențional și anume, încălcarea regimului special în condiții de stare excepțională. Astfel, persoana vinovată în comiterea contravenției a fost sancționată, întocmindu-se proces verbal și fiindu-i aplicată amendă 6 unități convenționale, adică 300 lei”, a declarat Silvia Vetcu.

Nu este clar, deocamdată, care a fost baza legală, la stabilirea sumei amenzii. Asta în contextul în care, la mijlocul lunii martie, în Parlament, a fost votat în două lecturi un proiect de lege privind modificarea Codului Penal şi cel Contravențional. Acesta prevede că, în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, persoanele fizice riscă amenzi de până la 25 de mii de lei, iar cele juridice vor fi sancţionate cu amendă de până la 75 mii de lei.

De asemenea, cei care vor provoca răspândirea virusului riscă până la trei ani de închisoare sau amendă de până al 50 de mii de lei. Dacă acest lucru va duce şi la decesul altei persoane, pedeapsa maximă este şapte ani de puşcărie.

Solicitată de postul nostru de televiziune, ofițerul de presă al IGP, Diana Fetco, a declarat că nu se poate pronunța asupra modului în care a fost stabilită contravenția și că va veni ulterior cu explicații, după ce va consulta şi juriștii.


Preluat de la: Publika.md