SUA se află în continuare pe primul loc în lume în ceea ce privește numărul cazurilor de COVID-19, depășind luni pragul de 6 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus
În acest sens, Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor demarează pregătirile necesare pentru distribuirea unui potențial vaccin anti-COVID, până la sfârșitul lunii octombrie, arată un document al agenției, citat de b1.ro.
Administrația Trump a alocat miliarde de dolari în acest sens, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, dorind accelerarea procesului de dezvoltare și distribuire a vaccinului.
Astfel, CDC a contactat oficialii din toate cele 50 de state americane, pentru a-i informa în legătură cu calendarul acțiunii.
Reprezentanții de la Casa Albă au declarat că Statele Unite nu se vor alătura programului COVAX, pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19, acuzând Organiația Mondială a Sănătăţii că este „coruptă”, scrie The Washington Post.
Iniţiativa COVAX intenționează achiziționarea a 2 miliarde de doze de vaccin, pentru toate ţările din lume, până la sfârșitul anului 2021.
Cel puţin 172 de ţări şi-au exprimat interesul pentru COVAX, inclusiv țări cu venituri mici și medii. Alte 80 de state care se finanţează singure şi-au exprimat la rândul lor interesul.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat că SUA „nu vor fi constrânse de organizaţii multilaterale influenţate de o Organizaţie Mondială a Sănătăţii coruptă şi de China”.
„Acest preşedinte (Donald Trump) va depune toate eforturile pentru a se asigura ca orice nou vaccin este în conformitate cu standardele FDA (Food and Drug Administration) pentru siguranţă şi eficacitate, şi este testat temeinic şi salvează vieţi”, a adăugat Deere.
Statele Unite s-au retras din OMS în iulie, susţinând că regimul de la Beijing are o influenţă prea mare în cadrul organizaţiei, acuzând totodată China de răspândirea virusului COVID-19 la nivel mondial.
Până la apariția unui vaccin eficient, medicamentul antiviral Remdesivir s-a dovedit eficient în testele de laborator împotriva virusului COVID-19, fiind singurul medicament care a primit autorizaţie de utilizare în regim de urgenţă de către Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru tratamentul pacienţilor confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2.
La începutul lunii iulie, stocurile de medicament pentru următoarele trei luni au fost achiziționate integral de SUA. Mai exact, administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producţia companiei Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie, scrie Metro.
„SUA au preluat accesul la cea mai mare parte a distribuţiei acestui medicament, deci nu există nimic pentru Europa”, a spus dr. Andrew Hill, într-o declaraţie la Universitatea Liverpool, notează și The Guardian.
„Preşedintele Trump a încheiat o afacere uimitoare pentru a asigura americanilor acces la primul tratament autorizat pentru Covid-19. În măsura posibilităţilor, dorim să ne asigurăm că orice pacient american care are nevoie de Remdesivir îl poate primi. Administraţia Trump face tot ce îi stă în putere pentru a afla mai multe despre tratamentele care să salveze viața pacienţilor COVID-19 şi pentru a asigura accesul la acestea pentru poporul american”, a punctat secretarul american pentru sănătate, Alex Azar.
Preluat de la: Publika.md