Numărul copiilor vaccinați scade constant în Moldova. Situaţia s-a agravat şi mai mult în perioada pandemiei: timp de trei luni, nu a fost vaccinat niciun copil. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dacă în 2005 rata imunizării cu cele șase vaccinuri de bază era de 97 – 99 la sută, atunci în 2019 acesta a scăzut până la 90%, cu excepția vaccinului anti-tuberculoză BCG, care se administrează în prima zi după naștere.
Cea mai mare îngrijorare o trezește scăderea rapidă a vaccinărilor împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Dacă în 2005, aproximativ 97 la sută dintre copii au fost vaccinați, atunci în 2019 erau doar 87 la sută. Asta înseamnă că anual, aproximativ trei mii de nou-născuți nu primesc acest vaccin. Cu toate acestea, ei continuă să frecventeze școlile și grădinițe, iar în instituțiile de învățământ private, nimeni nu cere un certificat de vaccinare.
Potrivit datelor statisice, în primele șapte luni ale acestui an, în Moldova au fost înregistrate 60 de cazuri de tuse convulsivă, 17 cazuri de rujeolă și 29 de cazuri de oreion. Aceste boli puteau fi prevenite, dacă copiii ar fi fost imunizați la timp.
În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că scepticismul în privința vaccinărilor, inclusiv refuzul de a vaccina copii, este una dintre cele zece amenințări la adresa umanității.
În prezent, la nivel global, imunizarea previne 2-3 milioane de decese anual. În același timp, potrivit OMS, aproape 20 de milioane de copii de până la un an nu au fost deloc vaccinați.
Cu scopul de a crește rata imunizării, Ministerul Sănătății și Centrul de Sănătate Publică au elaborat site-ul vaccineaza.md, aprobat de OMS. Aici părinții pot calcula un program individual de vaccinare, precum și să obțină răspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la imunizarea copiilor.
Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimii 15 ani, imunizarea micuților de până la un an a scăzut cu 15 la sută.
Preluat de la: Publika.md