Circa 6% dintre rezidenţii unui oraş german care a fost un focar timpuriu de coronavirus au anticorpi pentru COVID-19, în timp ce 40% dintre cei care anterior au fost testaţi pozitiv acum nu mai au deloc anticorpi, a anunţat marţi Institutul german pentru boli infecţioase Robert Koch, informează Reuters, potrivit Agerpres.
În oraşul Bad Feilnbach, din sudul Germaniei, unul dintre primele focare de COVID-19 la începutul epidemiei, au fost testate 2.153 de persoane între 23 iunie şi 4 iulie şi s-au descoperit astfel de 2,6 ori mai multe infectări decât se ştia anterior. În acest oraş a fost nevoie de evacuarea unui cămin de bătrâni în urma declanşării focarului.
Unele persoane infectate cu COVID-19 sunt asimptomatice ori au avut numai simptome uşoare, aşadar testele de anticorpi pot contribui la stabilirea adevăratei prevalenţe a bolii.
Studiul efectuat a relevat cea mai ridicată prevalenţă a virusului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, circa 8%, a declarat la o conferinţă de presă Claudia Santos-Hoevener, şefă de proiect în cadrul RKI. Din rândul celor care au anticorpi, 14,5% nu au avut niciun simptom, în timp ce 40% dintre cei care anterior au fost testaţi pozitiv pentru noul coronavirus acum nu mai au deloc anticorpi.
Prevalenţa bolii în oraşul Bad Feilnbach este mai redusă faţă de cea observată în urma unui studiu similar efectuat mai devreme în oraşul Kupferzell, unde 7,7% dintre rezidenţi aveau anticorpi, o posibilă explicaţie avansată de Claudia Santos-Hoevener pentru această diferenţă fiind faptul că nivelul anticorpilor scade odată cu trecerea timpului.
Cercetarea face parte dintr-un studiu mai amplu pe care RKI îl efectuează în oraşe germane şi institutul afirmă că doreşte să vadă şi alte rezultate înainte de a trage concluzii mai ample.
Spre deosebire de alte state europene, Germania a reuşit să menţină la un nivel relativ scăzut numărul cazurilor de COVID-19 şi al deceselor atribuite acestei boli, dar de la începutul lunii iulie înregistrează o creştere susţinută a noilor contagieri, creştere care s-a accelerat în ultimele săptămâni. Numărul noilor cazuri confirmate marţi este de 1.278.
„Actualele evoluţii trebuie luate în serios”, a avertizat la conferinţa de presă epidemiologul din cadrul RKI Osamah Hamouda, adăugând că regiunea din apropierea oraşului Bad Feilnbach cunoaşte o creştere a numărului contagierilor provocate de revenirea unor localnici din călătorii în străinătate.
Preluat de la: Publika.md