Donald Trump i-a avertizat pe republicanii care l-au nominalizat pentru o nouă candidatură la președinție în cadrul convenției naționale că oponenții democrați ar putea fura alegerile din noiembrie, relatează BBC News. Nu este pentru prima oară când liderul de la Casa Albă lansează astfel de ipoteze, ridicând semne de întrebare dacă va recunoaște rezultatul scrutinului, în cazul unei înfrângeri.
"Se folosesc de Covid pentru a frauda poporul american (…) Acestea sunt cele mai importante alegeri din istoria țării noastre. Trebuie să fim foarte atenți. Țara noastră ar putea să o ia într-o direcție greșită. Înainte ca pandemia să vină din China, mergeam într-o direcție fără precedent, cu cel mai mare succes economic din istorie”, le-a spus Trump delegaților în prima zi a Convenției Republicanilor care are loc la Charlotte, North Carolina.
Trump a reluat controversatele sale acuzații legate de votul prin corespondență care ar urma să fie utilizat și mai mult din cauza măsurilor de protecție impuse de pandemie.
Sondajele de opinie arată că, în acest moment Donald Trump se află la mică distanță în urma candidatului democrat Joe Biden.
El s-a adresat delegaților în persoană și nu online, deși prezența acestora la eveniment a fost mult mai redusă din cauza pandemiei.
"Singurul mod în care (democrații-n.red) pot câștiga aceste alegeri în fața noastră este să le fure. Vom câștiga”, a declarat Trump.
Astfel de avertisemente au fost lansate de Trump și în 2016, când a înfruntat-o pe Hillary Clinton. Dacă mesajul său privind posibila fraudare a alegerilor nu este nou, modul în care l-a lansat este neobișnuit întrucât, în mod tradițional, Trump trebuia să se adreseze congresului abia joi, în discursul de acceptare a nominalizării.
Delegații prezenți la congres l-au aplaudat pe Trump și au scandat ”Încă patru ani! Încă patru ani!”
"Acum, dacă vreți să-i scoateți cu-adevărat din minți, puteți scanda încă 12 ani”, a replicat Trump. Amendamentul 22 din Constituția SUA, ratificat în 1951, precizează că președinții au voie să dețină doar două mandate, ceea ce înseamnă în total opt ani.
Preluat de la: Timpul.md