Epopeea reparaţiei şoselei naţionale Chişinău-Ungheni continuă. După aproape şase ani de lucrări, traseul nu e gata

Epopeea reparaţiei şoselei naţionale Chişinău-Ungheni începută în 2014 continuă. După aproape şase ani de lucrări, traseul nu e gata nici acum.

Premierul Ion Chicu a anunţat că dacă şi în acest an o să apară probleme, compania constructoare va fi penalizată, dar nu a anunţat care dintre cei 3 agenţi economici implicaţi în lucrări va fi sancţionat.

„În câteva săptămâni, maximum, trebuie să decidem ce facem că o să ne lungească încă zece ani această compania. A fost o eroare enormă să oferi aceste drumuri importante unei companii care nu poate să-şi onoreze obligaţiunile”,  a spus Ion Chicu.

Ministrul Economiei, Sergiu Răilean, a adăugat că din motive financiare nu evoluează nici lucrările de pe traseul Hâncești–Lăpușna, efectuate de aceeaşi companie:

„Câteva luni în urmă au mai primit nişte finanţări din partea băncilor din ţările din regiune, suntem într-o discuţie permanent cu dânşii. În cazul apariţiei unor riscuri mai majore vom fi nevoiţi să reziliem contractul cu această companie.”

Lucrările de reabilitare a şoselei Chişinău-Ungheni trebuiau finalizate în 2016. Pentru proiectul de 80 de milioane de euro, ţara noastră a accesat două credite de la BERD şi BEI, iar 10 milioane de euro au fost oferiţi sub formă de grant de Uniunea Europeană. Licitaţia a fost câştigată de 3 companii, una din Azerbaidjan, alta din Cehia şi a treia din Moldova.

Lucrările au tărăgănat pe porțiunile alocate companiilor străine, iar termenul de finalizare a fost prelungit succesiv. Am încercat să aflăm de la Guvern care e compania la care s-a referit premierul. Consilierul său, Boris Harea, avea telefonul închis, iar reprezentantul serviciului de presă, Marina Nani, a spus că se informează şi va reveni cu un răspuns.

La rândul său, ministrul Economiei și Instrastructurii, Sergiu Răilean, nu a fost de găsit la telefon, iar ofiţerul de presă al instituției, Veronica Tocarciuc, urma să revină cu un apel pentru a ne spune denumirea companiei, dar nu a mai făcut acest lucru.

Ambele companii străine au fost penalizate. Cea mai mare sancţiune a primit-o compania cehă: peste 3 milioane de euro pentru depăşirea cu aproape 4 ani a termenului de finalizare a lucrărilor. Compania din Azerbaidajan a fost penalizată cu aproape 800 de mii de euro.

În prezent, ambele tronsoane sunt gata în proporţie de 70 şi respectiv 80 la sută.


Preluat de la: Publika.md