Maşinile germane şi cele ruseşti sunt preferatele hoţilor moldoveni. În prima jumătate a anului, poliţia a înregistrat 20 de furturi de autoturisme. Oamenii legii spun că în aproape toate cazurile, infractorii au profitat de neglijenţa proprietarilor.
„Blocaţi-l, blocaţi-l!”
La sfârşitul lunii trecute, patru indivizi, printre care şi trei minori, au furat o maşina parcată pe o stradă din Capitală. Au încercat să scape de forţele de ordine, dar au fost opriţi în comuna Bubuieci, după o urmărire de aproape jumătate de oră în care au fost implicate mai multe echipaje de poliţie.
Oamenii legii spun că, de regulă, hoţii de automobile sunt minori sau foşti deţinuţi. Ei dau lovitura în timpul nopţii.
SILVIA VETCU, purtător de cuvânt al IGP: „Pătrunderea în automobile prin acces liber, fapt ce denotă lipsa de responsabilitate a proprietarilor de maşini, precum şi lipsa dotării automobilelor cu sisteme anti – furt”.
Pentru a ţine hoţii la distanţă, proprietarii trebuie să îşi parcheze maşinile în locuri luminate și circulate. Totodată, specialiştii recomandă dotarea vehiculelor cu sisteme de alarmă al căror preţ variază între 2800 şi 15 000 de lei. Există însă şi tehnologii mai scumpe, care anunţă proprietarul printr-o simplă aplicaţie pe telefon dacă maşina sa e în pericol.
ALEXEI RADEVICI, directorul companiei: „Este important ca telefonul să fie conectat la internet, iar sistemul să fie înregistrat în reţea. De exemplu, maşina va sta parcată în Chişinău, iar proprietarul, care se va afla la Los Angeles, va primi o notificare pe telefon că automobilul său este în pericol. Aşa că, el poate telefona rudelor sau poliţiei, pentru ca să reacţioneze.”
Pentru asemenea infracţiuni legea prevede până la 12 ani de puşcărie sau amendă, în funcţie de valoarea pagubei.
Preluat de la: Publika.md