Trăiesc cu frica în sân la fiecare ploie abundentă. Peste 500 de gospodării din oraşul Hânceşti, situate de-a lungul râului Cogâlnic, în pericol

Trăiesc cu frica în sân la fiecare ploie abundentă. Este vorba despre peste cinci sute de gospodării din oraşul Hânceşti, situate de-a lungul râului Cogâlnic. La fiecare ploaie, râul iese din albie şi inundă casele oamenilor.

Autorităţile locale au cerut de nenumărate ori Agenţiei Apele Moldovei să aloce bani pentru curăţarea albiei, însă de fiecare dată au primit refuz. Disperaţi, localnicii au săpat şanţuri şi iazuri de acumulare la capătul grădinii.

Ion Olaru este un locuitor al oraşului Hânceşti, a cărui gospodărie se află în pericol de inundaţii.

”Până unde ajunge apa, atunci când plouă mai tare?
Ajunge până lângă casă. Şi beciul e plin cu apă. Apa se ridică până mai sus de brâu”, a spus locuitorul oraşul Hînceşti, Ion Olaru. 

Unii gospodari care locuiesc la mai puţin de 300 de metri de râul Cogâlnic au săpat bazine de acumularea a apei.

”Am săpat acest bazin ca să nu vină apa în grădină, în aşa fel ieşim din situaţie. Noi nu putem să ne hrănim, nu putem nimic să facem în grădină”, a spus locuitoarea oraşului Hînceşti, Lidia Chișcă.

Primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari, susţine că autorităţile locale încearcă să soluţioneze problema de mai mulţi ani, însă nimeni nu le oferă un ajutor financiar.

”De vreo 10 ani trimitem demersuri la Guvernul Republicii Moldova, deoarece acest râu se află în gestiunea Apele Moldovei şi până acum nu am reuşit nimic. Noi nu avem voie să facem cheltuieli la ceva ce nu se află în proprietatea autorităţilor publice locale”, a spus primarul municipiului Hînceşti, Alexandru Botnari. 

Luna trecută, responsabilii din cadrul primăriei au trimis încă un demers către Agenţia Apele Moldovei pentru a acorda 4,5 milioane de lei necesari pentru curăţarea albiei râului. În răspunsul Agenţiei se menţionează că au cerut Ministerului Finanţelor includerea acestor cheltuieli în bugetul pentru anul viitor, dar propunerea nu a fost acceptată. L-am sunat pe directorul Agenţiei ”Apele Moldovei”, Andrei Antonevici, însă acesta ne-a spus că nu oferă niciun comentariu, iar toată informaţia este prezentată în scrisoare. Potrivit autorităților locale, în zona de risc de inundații se află peste 500 de gospodării, mai multe străzi şi drumuri de acces, precum şi hectare de culturi agricole.


Preluat de la: Publika.md