Din 15 august, ţigările nu vor mai fi expuse la vitrină

Din 15 august, în vitrinele magazinelor nu vor mai fi expuse produsele din tutun, produsele conexe, a dispozitivele și a accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora.

Potrivit legislaţiei, care intră în vigoare, sâmbătă, 15 august, lista acestor produse cu indicarea preţurilor, imprimată pe hârtie albă, va fi prezentată la solicitarea cumpărătorilor adulţi, după verificarea de către vânzător a vârstei acestora.

Autorii prevederilor legale susţin că această măsură este importantă pentru reducerea publicității și promovării produselor din tutun şi, drept consecinţă, a consumului de tutun.

Necesitatea aplicării acestei prevederi reiese din situaţia alarmantă privind consumul de tutun și consecințele nocive asupra sănătății. La nivel global, actualmente, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun.

Numărul lor ar fi și mai mare, dacă jumătate dintre utilizatorii nu ar fi decedat în urma bolilor cauzate de consumul de tutun.

Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual din cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni, iar 900 de mii de oameni care decedează din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 mii de copii.


Preluat de la: Publika.md