Partidul ŞOR: Fermierii pot depăși problemele cauzate de calamităţile naturale prin crearea asociaţiilor agricole colective

Partidul „ȘOR” consideră că fermierii pot depăși problemele cauzate de calamităţile naturale prin crearea asociaţiilor agricole colective. Un proiect de lege care prevede stimularea de către stat a constituirii voluntare a acestor asociaţii a fost deja depus în Parlament.

Potrivit formaţiunii, actualele gospodării agrare nu își permit să construiască și să utilizeze eficient sistemele de irigare. Totodată, nu sunt în stare să împartă echitabil veniturile atât între proprietari, cât și pentru angajați. De asemenea, gospodăriile agricole nu dezvoltă infrastructura socială a satelor, aşa cum s-ar fi întâmplat în perioada sovietică.

Autorii proiectului de lege susţin că aceste lucruri pot fi realizate doar de către cooperativele agricole mari, adică un fel de colhozuri noi și moderne. 

În acelaşi timp, Partidul „ȘOR” consideră că trebuie declarată stare de urgență în agricultură, iar statul să-și asume rolul de creditor al producătorilor agricoli. Potrivit formaţiunii, Guvernul ar trebui să ofere împrumuturi, fără dobândă, fermierilor pentru recolta de anul viitor, pe care statul să o cumpere la prețuri medii de piață. Asta le-ar permite agricultorilor să achite creditele bancare, să plătească salariile și să-şi păstreze afacerile.


Preluat de la: Publika.md