Lucrări de reparaţie făcute cu viteza melcului în subterana de pe strada Alecu Russo din sectorul Ciocana al Capitalei. Pasajul nu a mai fost renovat în ultimii cinci ani, timp în care, mucegaiul s-a extins peste tot, sistemul pluvial şi iluminatul au fost distruse, iar pereţii sunt plini de inscripţii.
Azi dimineaţă, pe acest şantier am întâlnit doar un muncitor. Acesta ne-a asigurat că, în zilele următoare, vor veni şi alţi colegi.
„Lucrările decurg bine, zilele acestea vor mai veni şi alţi băieţi şi totul va merge mai rapid. Deja s-a făcut zidăria, acum se face tencuiala, ulterior ne vom ocupa cu gresia şi altele.”
Autorităţile municipale au promis că, până de hramul oraşului, subterana va fi de nerecunoscut. Pe lângă faptul că va fi renovată, pe pereți vor apărea câteva picturi murale şi vor fi instalate camere video de supraveghere. Deocamdată, cele văzute îi sperie pe chişinăuieni.
„Îmi place foarte mult, în ghilimele, subterana… nu mai sunt şi şinele pentru cărucior. Atunci când sunt singură cu copilul, sunt nevoită să ocolesc o staţie în vale tocmai.”
„Pavajul arată oribil. Cum este posibil să mergi prin aşa ceva? Şi nu e doar aici, ci prin toate subteranele e aceeaşi problemă. Ce să spun? Aşa ne este conducerea.”
Trecătorii îşi doresc să vadă o trecere subterană modernă şi sigură.
„În primul rând să fie mai luminos aici, în al doilea rând să fie efectuate lucrările din materiale ce vor permite să fie menţinută curăţenia mereu, mai ales că ploile la noi strică pereţii, sistem pluvial normal că de nu, bani aruncaţi în vânt.”
„Dă Doamne să facă să fie bine în subterane… Cel mai interesant este: de ce acum, de ce nu s-au apucat până la pandemie.”
În acest an, municipalitatea şi-a propus să renoveze şi alte trei pasaje din sectorul Buiucani. Este vorba de subterana din preajma pieţei
„Flacăra”, cea de la sensul giratoriu de pe strada Ion Creangă, dar şi cea de la Calea Ieşilor, fapt ce i-a bucurat pe locuitorii Capitalei.
„Subteranele trebuie să fie reparate, au ani buni de când sunt în starea asta rea. Se vede mucegaiul pe aici, clar lucru, trebuie de reparat.”
„Păi să facă reparaţie, să fie curat şi plăcut oamenilor, pentru toţi cei din Chişinău.”
„Trebuie să facă aici să fie mai bine, scările astea să fie reparate, sunt periculoase, te poţi răsturna şi duce cu capul direct în jos.”
Cheltuielile pentru lucrările de reparaţie a pasajelor subterane sunt suportate de mai mulţi agenţi economici, care s-au arătat dispuşi să contribuie la renovarea acestora. În Chişinău sunt 20 de pasaje subterane, iar 10 dintre ele sunt date în chirie.
Preluat de la: Publika.md