În Belarus a fost confirmată a doua victimă în urma protestelor violente care au loc la Minsk dar și în alte orașe începând de duminică, când președintele Lukașenko și-a proclamat victoria în scrutinul pentru alegerile prezidențiale, cu peste 80% din voturi. Prima victimă, care a fost lovită intenționat de un camion, a fost înregistrată chiar în prima zi a demonstrațiilor.
Comitetul belarus pentru investigații a confirmat într-o declarație oficială miercuri că un tânăr de 25 de ani a încetat din viață, după ce fusese arestat duminică la Minsk pentru ”participare la demonstrații ilegale” și condamnat la 10 zile de închisoare. Mama tânărului a declarat pentru Radio Europa Liberă că fiul său avea probleme cardiace și că a fost ținut ore întregi într-o dubă, în condiții improprii.
Protestatarii au ieșit în stradă, pe fondul unei prezențe masive a forțelor de ordine, în capitala Belarusului, Minsk imediat după alegerile prezidențiale din 9 august. Poliția și forțele de ordine au răspuns prompt. Protestatarii au apelat la strategii defensive, folosind inclusiv vehicule pentru a construi baricade și pentru a bloca traficul.
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus raportate de Comisia Electorală Centrală pe 10 august, arată că Lukașenko a câștigat un al șaselea mandat, cu puțin peste 80 la sută din voturi dar opoziția și mai multe orhganizații pentru drepturile omului pun la îndoială corectitudinea alegerilor.
Potrivit Freedom House, o organizație de supraveghere a democrației, alegerile din Belarus nu au fost niciodată democratice de când a fost ales Lukașenko în 1994. Organizația numește Bielorusia un „stat autoritar polițienesc în care alegerile sunt măsluite cu ușurință”.
Adversara lui Lukașenko, Svetlana Tikhanovskaya, soția unui popular blogger din Belarus, care a preluat campania prezidențială a soțului său, după ce acesta a fost arestat, a câștigat mai puțin de 10 la sută din voturi, potrivit cifrelor preliminare raportate de stat.
Pe 11 august, ea a plecat din Belarus pentru a merge în Lituania după ce a promis că va contesta rezultatele alegerilor.
Poliția și unitățile militare au început să se mobilizeze în orașele din Belarus chiar înainte de ziua alegerilor, anticipând tulburările care s-au declanșat imediat.
Internetul a fost în mare parte blocat în Belarus, dar după închiderea urnelor, potrivit NetBlocks, videoclipurile și fotografiile martorilor oculari au fost distribuite online pe scară largă. Una dintre principalele surse de conținut a fost Nexta, o rețea mass-media din Belarus care distribuie știri în principal pe Telegram, dar și pe Facebook și YouTube. Cetățenii din Belarus trimit fotografii și videoclipuri pentru a fi repostate și distribuite celor peste jumătate de milion de abonați.
Potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna, cel puțin un protestatar a fost ucis în prima zi de manifestații, după ce a fost lovit de un camion de poliție. Pe 9 august, Nexta a postat un videoclip cu momentul în care protestatarul a fost lovit de camionul poliției.
Acest eveniment a provocat indignare pe canalele de social media din Belarus și din întreaga lume. De asemenea, imaginile arată cum poliția reține și inghesuie protestatari în autoutilitare și autobuze, uneori bătându-i. Deoarece manifestațiile au fost localizate în diferite zone din jurul Minskului, poliția a folosit vehicule pentru a controla grupurile de protestatari.
Anticipând că poliția va utiliza vehicule precum camioane și autoutilitare, protestatarii au început să pregătească o strategie pentru protestul de a doua zi. Protestatarii cu mașini au fost considerați parte integrantă a strategiei de protest: puteau bloca drumuri, transporta persoane și consumabile și îi puteau avertiza pe alții cu privire la locația poliției.
Protestatarii s-au organizat pe Telegram și pe alte rețele de socializare, împărtășind tactici pe care oamenii cu mașini le-ar putea folosi. În seara zilei de 10 august, mașinile au început să blocheze străzile din Minsk, creând trafic pentru a împiedica vehiculele poliției să intre în anumite zone. Între timp, protestatarii s-au adunat în stația Pușkinskaya.
„Mașinile claxonează toată noaptea”
Alții s-au reunit și au început baricadarea drumurilor lângă mallul Riga din Minsk. Ayem Peyem a urmărit confruntările din casa sa aflată în apropiere.
„Mașinile claxonează toată noaptea. Există o gălăgie constantă toată noaptea și chiar și în anumite părți ale zilei. Oamenii au pus muzică și dansau, blocând strada cu mașinile, împiedicau forțele de securitate …. Majoritatea bielorușilor încearcă să ducă vieți normale, trebuie să meargă la muncă – deși pare că viața este normală, desigur, știm că nu este așa. Baricadele sunt construite și distruse din nou. Cea de lângă casa mea a fost distrusă de trei ori și va fi probabil reconstruită noaptea. Statul nu tolerează blocarea traficului.”
Cuie și „arici” împrăștiați pe drumuri
O altă notă vehiculată de Nexta pe Telegram i-a sfătuit pe protestatari să „împrăștie cuie, șuruburi și„ arici” pe drumuri, să încerce să țintească anvelopele vehiculelor poliției și serviciilor speciale”. „Aricii” sunt un tip de instrument defensiv militar format din cuie sau spini ascuțiți dispuși astfel încât unul dintre ele să fie orientat în sus. În trecut, acestea au fost folosite pentru a descuraja cavaleria sau vehiculele cu anvelope. O fotografie cu aceste dispozitive de pe străzile din Minsk a fost postată pe 10 august.
Este de așteptat ca protestele să continue în Minsk, iar manifestanții au cerut greva generală până la organizarea de noi alegeri.
Ministerul de Interne a raportat că în timpul protestelor au fost reținute peste 5.000 de persoane. Ei au confirmat moartea unui singur protestatar, spunând că ”o bombă făcută acasă i-a explodat în mână”. Dar știrile locale și relatările martorilor oculari vorbesc despre mai multe decese și mulți răniți.
ONU a cerut atât autorităților din Belarus cât și demonstranților să evite orice acțiuni care ar crește și mai mult tensiunile.
SURSA: https://www.rfi.ro/
Preluat de la: Timpul.md