Moldovagaz anunţă reducerea preţului de import al gazelor

Moldovagaz a anunţat că preţul de achizţie a gazelor naturale ruseşti în trimestrul IV va fi de 114 dolari mia de metri cubi, sau cu aproximativ 20 de dolari mai mic faţă de preţul de import în trimestrul III.

Potrivit unei ample informaţii publicate de către companie pe o reţea de socializare, preţul final de import se formează din mai multe componente. Astfel, în cazul în care gazele vor fi procurate de la Bursa de mărfuri și materie primă internațională din Sankt-Petersburg, atunci conform tranzacţiilor, preţul va fi de 48 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

La această sumă se vor mai agăuga tarifele pentru folosirea gazoductelor magistrale ai SA „Gazprom” (37 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi) şi  pentru transportarea gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei (29,01 dolari SUA sau 33,93 dolari SUA ).

Drept consecință, prețul final va constitui 114,01 dolari SUA și, respectiv, 118,92 dolari SUA, în cazul folosirii capacităților zilnice de transportare pe teritoriul Ucrainei.

 

Pentru asigurarea consumatorilor cu gaze naturale, SA „Moldovagaz”, în diferite perioade, a semnat acorduri pe perioadă scurtă (un an), medie (3 ani) și lungă (5 ani).

Pentru comparaţie, compania Moldovagaz a menţionat că, în trimestrul III Turcia (care are trei itinerare de furnizare a gazelor naturale din Rusia, Iran și Azerbaidjan), a cumpărat gazul rusesc cu 188,62 dolari SUA , Iranul – cu 191,73 dolari SUA, iar Azerbaidjanul – cu 180,67 dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

 


Preluat de la: Publika.md