În pofida pandemiei de COVID-19, Republica Moldova continuă să exporte vinuri pe pieţele externe. Astfel, în primele şase luni ale anului, producția vitivinicolă a fost exportată în 56 de țări ale lumii, înregistrând o creștere a cererii în România, Ucraina și Cehia și o descreștere în Federația Rusă și Belarus, transmite MOLDPRES cu referire la datele Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).
Potrivit sursei citate, oscilația se datorează situației pandemice la nivel mondial și stopării temporare a exporturilor fizice.
Datele statistice ale ONVV arată că în primul semestru, exportul total a constituit 69,5 milioane de litri, în scădere cu 3,4% (sau cu 2,4 milioane de litri) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Din volumul total de exporturi, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, vinurile fortificate – 2,6%, divinurile și distilatele – 2,2%, iar spumantele – aproape 1%.
În cele 56 de țări ale lumii, viticultorii din țara noastră au exportat vinuri în valoare de 1.247,8 milioane de lei, în scădere cu 5,7% (sau cu 74,7 milioane) decât în primele 6 luni din 2019. Din totalul veniturilor, vinurile liniștite au generat 80,2%, divinurile și distilatele – 14,5%, vinurile fortificate – 3,3%, iar spumantele – aproape 2%.
În primele două luni ale anului, a fost înregistrată o creștere substanțială atât a exporturilor, cât și a veniturilor generate. O scădere explicabilă a fost consemnată în lunile martie – mai, din cauza pandemiei de COVID-19, China fiind printre piețele în care a fost cea mai simțită această descreștere. Din luna iunie, exporturile de vinuri și-au revenit, înregistrând o evoluție semnificativă de 0,6% la volum și 1,5% la valoare, față de iunie 2019.
Datele statistice arată că, în primul semestru, exporturile de vinuri îmbuteliate au crescut cu 5,7% (adică 1.094,5 milioane litri) comparativ cu primul semestru din 2019. Printre principalele țări de export sunt România, Polonia și Cehia. În același timp, exporturile de vinuri în vrac au scăzut cu 6,3% (sau 3.230.881 milioane litri) față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate pe piețele-cheie din Federația Rusă și Belarus.
Preluat de la: Publika.md