O campanie a farfuriei goale a fost lansată după ce preşedintele Chinei a declarat că pandemia COVID-19 a „dat alarma” în privinţa risipei alimentare” şi că ţara trebuie să „păstreze un sentiment al crizei cu privire la siguranţa hranei”, relatează BBC.
Declaraţia vine la câteva săptămâni după inundaţii masive în sudul Chinei care au afectat ferme şi au distrus tone de producţie. Agenţia de ştiri de stat Global Times a încercat să minimizeze ceea ce numeşte exagerări din mass media că China s-ar îndrepta spre o criză alimentară agravată de pandemia COVID-19.
După mesajul preşedintelui chinez, Asociaţia Industriei de Catering din Wuhan a solicitat restaurantelor să limiteze numărul de porţii printr-un sistem de calcul „N-1” – care presupune că felurile comandate vor fi cu unul mai puţin decât numărul persoanelor. De pildă, un grup de 10 oameni nu poate comanda decât 9 porţii.
Însă e puţin probabil ca sistemul să fie implementat rapid, având în vedere că în China este un semn de politeţe să comanzi mai multă mâncare decât ai nevoie. La fel, în cadrul unui grup farfuriile goale sunt percepute ca indicator al unei gazde proaste -semnalând că nu a oferit suficientă mâncare oaspeţilor. Conceptul „N-1 a stârnit o serie de critici pe reţelele sociale, unii denunţând sistemul ca „prea rigid”. „Ce se întâmplă când o persoană se duce singură la restaurant? Câte porţii poate comanda? Zero?”, a întrebat o persoană pe platforma Weibo.
Alţii au subliniat că nu în restaurante are loc o risipă semnificativă – ci mai curând la banchetele extravagante ale oficialilor. Canalul de stat CCTV a denunţat practica Mukbang a transmisiunilor live (populară în ţările asiatice) în care oamenii se filmează consumând cantităţi mari de mâncare. Potrivit acestuia, unii vor fi nevoiţi să o vomite, în mod inevitabil. China a mai lansat „Operaţiunea Farfurie Goală” şi în 2013 – dar atunci vizate au fost ospeţele şi recepţiile extravagante ale oficialilor.
Preluat de la: Publika.md