Peste 6 mii de oameni, arestați în ultimele zile în Belarus în urma protestelor violente

Peste 6000 de oameni au fost arestați în ultimele zile în Belarus în urma protestelor violente la nivel național față de rezultatele alegerilor prezidențiale de duminică. Lideri de opoziție au fost închiși sau forțați să părăsească țara, iar oameni simpli au fost reținuți chiar și în afara manifestațiilor, fiind opriți în trafic sau luați pe sus din fața blocurilor în care locuiesc. Între timp, președintele Aleksandr Lukașenko aduce noi acuzaţii la adresa protestatarilor.

Președintele Aleksandr Lukașenko: ”Nucleul acestor așa-ziși protestatari este reprezentat de oameni cu trecut infracțional și care nu au un loc de muncă în prezent. Cei fără loc de muncă se plimbă pe străzi și bulevarde. Din acest motiv, cu binișorul, îi îndemn pe cei fără loc de muncă să se angajeze.”

După trei zile de violențe, în străzi au ieșit mii de femei. Îmbrăcate în alb, ele au cerut în unison eliberarea protestatarilor reținuți.

Femeile au făcut un lanț uman de câțiva kilometri. Mai mulți trecători le-au adus apă și mâncare și le-au mulțumit pentru ceea ce fac. Între timp, câteva sute de persoane s-au dus în fața unui centru de detenție din Minsk pentru a afla soarta rudelor și apropiaților care au fost reținuți de forțele de ordine.

În această situaţie, tot mai mulți angajați ai structurilor de forță își dau demisia și își aruncă uniformele la gunoi.

Între timp, apar tot mai multe dovezi că Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Lukașenko, a luat cu mult mai multe voturi decât cele aproape 10 procente anunțate după alegerile de duminică. Astfel, la o secție de votare din orașul Molodechno, ea a acumulat cu peste 100 de voturi mai mult decât veșnicul lider de la Minsk. Șeful comisiei, care este și directorul școlii în care a fost deschisă secția, a publicat informațiile și a declarat că este gata să-și dea demisia, dar nu va falsifica rezultatele sub nicio presiune. Iar muncitorii de la o uzină din Belarus au declarat că 80 la sută dintre ei au votat nu pentru Lukașenko, ci pentru Tihanovskaia.

Evoluțiile din Belarus stârnesc îngrijorări în comunitatea internațională. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a programat pentru vineri o reuniune extraordinară în format de videoconferință a miniştrilor de Externe din statele Uniunii Europene. Bruxelles-ul ar putea impune sancțiuni regimului de la Minsk în urma acestei întrevederi. Iar secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că ar putea impune o serie de măsuri punitive pentru violența împotriva protestatarilor. Printre sancțiuni s-ar regăsi și oprirea livrărilor de petrol către Belarus.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo: ”Ne dorim un rezultat bun pentru poporul belarus și vom lua măsuri în acest sens.”

Protestele violente au început după prezidenţialele de duminică, în urma cărora Alexandr Lukaşenko a fost declarat învingător.


Preluat de la: Publika.md