Mulți așteaptă noaptea specială în care se spune că orice dorință ți-ai pune, ea se va îndeplini. Fie că este mit sau o credință din folclor, noaptea perseidelor este un adevărat spectacol și o încântare pentru ochiul uman.
Iar în fiecare an evenimentul inedit se lasă așteptat până la jumătatea lunii august.
Ce sunt aceste stele căzătoare?
Spectacolul luminos oferit de Perseide constă într-un curent de meteori care apare din dreptul constelației Perseus și se disipă în toate părțile. Perseidele sunt niște particule mici de praf cosmic, de mărimea unui bob de nisip, care au fost lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle.
În mișcarea Pământului în jurul Soarelui, cometa se intersectează în fiecare an cu planeta noastră. Astfel, în fiecare august, Pământul trece prin norul de particule lăsate în urmă de cometă. Sclipirile de pe cer pe care ochiul uman le percepe apar atunci când particulele intră în contact cu atmosfera Pământului și încep să ardă, iar apoi dispar în câteva secunde.
Acela este momentul în care observăm “stelele căzătoare”.
Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut care are traiectorie repetată pe lângă Pământ. Nucleul său este de circa 26 kilometri lățime, iar ultima dată când a trecut pe lângă noi a fost în 1992. Este estimat ca următoarea intersectare cu cometa să fie în 2126.
Când și de unde poți vedea Perseidele?
Momentul propice pentru observarea meteorilor este în a doua jumătate a noapții dinspre 12 spre 13 august. În zonele dens populate, se pot observa între 20 și 50 de Perseide pe oră, deoarece numărul lor este estompat de lumina artificială din centrele urbane. Maximul teoretic este de 100 până la 120 de meteori, la jumătatea lunii august, însă acest lucru se petrece doar în zone fără poluare luminoasă.
Zonele rurale sau cele de munte sunt cele mai potrivite pentru a observa spectacolul în toată splendoarea lui. Meteorologii de la Meteo&Radar anunță că cea mai propice regiune pentru observarea meteorilor va fi Dobrogea, unde există șansele cele mai mici ca cerul să fie acoperit de nori în noaptea Perseidelor.
Preluat de la: Timpul.md