Reacţia BERD la acuzaţiile împotriva Victoriabank

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, principalul acţionar al băncii Victoriabank, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acuzațiile Procuraturii Anticorupție împotriva Victoriabank și decizia de sechestrarea a activelor băncii, în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014.

Într-un comunicat de presă, BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit.

„Eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei”, se arată în comunciatul BERD.

În calitate de cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile.

„Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element c

heie al unui mediu de afaceri solid. BERD rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective”, se mai arată în comunicatul BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este acţionar la Victoriabank de 20 de ani. În prezent, BERD şi Banca Transilvania, prin intermediul VB Investment Holding din Olanda, deţin 72,19% din acţiunile băncii.

CITEŞTE ŞI Reacţia BNM la decizia de aplicare a sechestrului pe mai multe active ale „Victoriabank”

 


Preluat de la: Publika.md