Prima centrală termică pe bază de biomasă, care va fi integrată în reţeaua "Termoelectrica", va funcţiona din toamnă

Prima centrală termică pe bază de biomasă, care va fi integrată în reţeaua „Termoelectrica”, va funcţiona din această toamnă la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţia Plantelor din Chişinău. Proiectul ecologic are drept scop producerea şi utilizarea unui nou tip de combustibil din planta Miscanthus supranumită şi „Iarba Elefantului”, care se cultivă acum şi în ţara noastră.

Centrala va fi total automatizată.

„Instalaţiile respective au un avantaj foarte mare că pot fi local independente… Capacitatea calorică este dacă să luăm un kg de gaze naturale şi un kg de Miscanthus, aproximativ jumătate este mai mic, dar esenţa este în produs ecologic care aduce beneficiu mediului şi poate fi cultivată în Republica Moldova”, a menționat Vitalie Mita, consultant tehnic, S.A „Termoelectrica” .

Planta multianuală Miscanthus are un ciclu de productivitate de 25 de ani şi a fost deja testată cu succes pe terenurile de cercetare ale Institutului de genetică. Cei de la „Termoelectrica” îşi propun ca, în următorii cinci ani, energia termică produsă la această centrală să ajungă în 5600 de case şi apartamente, 40 de întreprinderi şi peste 40 de instituţii de învăţământ şi medicale din suburbiile Capitalei.

„După implementarea acestui proiect pilot, după calcule efectuate, deja recuperarea investiţiei este în decurs de până la cinci ani. Respectiv, „Termoelectrica” va merge pe calea instalării în suburbii a acestor cazane cu ardere a biomasei”, a precizat Veaceslav Eni, director general S.A. „Termoelectrica”.

Acest proiect ecologic a fost desemnat câștigător în cadrul unui concurs organizat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, care a oferit 50 la sută din valoarea acestuia de 1,7 milioane de lei, restul urmând să fie acoperit de „Termoelectrica”. În prezent, întreprinderea deserveşte peste 500 de mii de consumatori.


Preluat de la: Publika.md