Şcolile din Regatul Unit ar putea reveni la program complet în septembrie. Johnson: "Educația este prioritatea țării"

Boris Johnson, premierul Regatului Unit, a mărturisit că speră că școlile din Anglia nu vor fi forțate să se închidă chiar și în scenariul în care vor fi necesare măsuri de carantină pe plan local pentru lupta cu epidemia de coronavirus, transmite Politico, citat de b1.ro.

În timpul unei vizite la o școală din estul Londrei, Boris Johnson a insistat că „datoria morală” a autorităților din Marea Britanie este să se asigure că elevii vor reveni la școală full-time în septembrie. Totodată, prim-ministrul britanic a indicat că examenele se vor desfășura așa cum au fost planificate.

Cu această ocazie, premierul Boris Johnson a subliniat că o eventuală închidere a școlilor va fi dispusă doar ca ultimă măsură.

„Sper foarte mult ca acest lucru să nu se întâmple pentru niciun elev, dar e clar că tot ceea ce facem – maniera prin care încercăm să gestionăm pandemia de COVID-19 – e să dispunem măsuri pe plan local, testare locală și anchete epidemiologice, și introduceri de restricții acolo unde sunt necesare. Totuși, acestea fiind spuse, ultimul lucru pe care îl vrem este să închidem școlile. Credem că educația este prioritatea țării și că asta e o justiție socială simplă”, a declarat Boris Johnson.

Deși inițial Londra dădea semne că nu dorește acest lucru, școlile din Regatul Unit au fost închise în 20 martie ca parte din răspunsul național la criza COVID-19. Măsura a fost valabilă pentru toți elevii, cu excepția copiilor cu părinți angajați în sectoare esențiale de activitate sau aflați în zona grupurilor vulnerabile.

Unitățile de învățământ au început să se redeschidă treptat din 1 iunie, începând cu elevii cei mai mici (cu vârste între 3 și 4 ani) și continuând progresiv cu cei din alte categorii de vârstă(4-5 ani; 5-6 ani; 10-11 ani). Planul guvernului Boris Johnson prevede că majoritatea copiilor din țară vor reveni în clase până în septembrie.

„Decizia finală va fi luată ca parte din evaluarea formală a măsurilor de carantină, pe care legea ne obligă să o elaborăm până joi. Deci evaluarea formală va avea loc mâine și sperăm, fără să facem vreo presupunere, că vom putea să procedăm la redeschiderea școlilor în 1 iunie”, declara purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson, în finalul lunii mai.

Şcolile scoțiene sunt programate să se redeschidă chiar de marți. Primul-ministru din Țara Galilor, Mark Drakeford, a avertizat că autoritățile sunt gata să închidă unitățile în eventualitatea în care apar noi focare de infecție cu coronavirus.

„Fiecare focar local este diferit. În anumite locuri planurile vor presupune ca școlile să nu se redeschidă, în alte tipuri de epidemii un astfel de lucru ar putea să nu fie necesar. Totul se rezumă la circumstanțele locale, la echipele de pe teren, care ulterior vor consilia miniștrii galezi”, a spus Drake Ford, la BBC Breakfast.


Preluat de la: Publika.md