Igor Dodon despre decizia CC: O consider întârziată, dar necesară

O majoritate parlamentară formalizată fără participarea PSRM este practic imposibilă în actualul legislativ. Așa a comentat președintele Igor Dodon decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută, care stabilește că șeful statului este obligat să desemneze pentru funcția de premier candidatul propus de o majoritate parlamentară formalizată. Dacă președintele refuză să facă acest lucru, el poate fi suspendat și chiar demis din funcție. 

 „Vreau să salut această decizie, o consider întârziată, dar necesară. Curtea a spus un lucru foarte important: majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care președintele ar trebui s-o accepte. Eu cred că în acest Parlament o astfel de majoritatea parlamentară formalizată la ședința Parlamentului, fără participarea noastră, este practic imposibilă”, a declarat Igor Dodon.

Interpretarea Curții Constituționale a fost făcută săptămâna trecută, în baza sesizării deputatului Platformei DA Igor Munteanu. Acesta a solicitat Curții să explice trei articole din Legea supremă care se referă la desemnarea prim-ministrului.

De asemenea, Curtea a subliniat că în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată această situație trebuie soluționată prin prisma articolului 89 din Constituție. Acesta prevede că, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputaţi. De menționat, tot Curtea trebuie să stabilească ce prevede sintagma fapte grave.


Preluat de la: Publika.md