Peste 100 de familii dintr-un bloc din Capitală riscă rămâne fără apă

Peste 100 de familii dintr-un bloc din Capitală pot rămâne fără apă în orice moment din cauza datoriilor, deşi plătesc facturile la timp. Blocul de pe strada Ion Constantin Inculeț a fost dat în exploatare în 2011, iar în primii ani a fost administrat de compania constructoare.

Abia în 2017 locatarii au creat o asociaţie şi au încheiat contracte cu distribuitorii de gaze şi energie electrică, mai puţin cu Apă-Canal. Preşedintele asociaţiei spune că administratorul companiei de construcţie, Alexandru Covalenco, refuză să elibereze actul de primire-predare a imobilului, iar din acest motiv, asociaţia nu poate încheia contract direct cu „Apă Canal” Chişinău.

ION ŢURCANU, preşedintele Asociaţiei de Coproprietari: „2017, spre Apă Canal, ca să încheiem contract de furnizare a apei, dînşii resping, refuză. Motivează că reţelele inginereşti nu îs date de domnul Covalenco, precum că îs proprietatea lui.”

În ultimii trei ani, locatarii au achitat aproape 200 de mii de lei pentru apă în contul asociaţiei. Banii au fost însă returnaţi deoarece compania Apă Canal ar refuza primirea plăţilor, în lipsa unui contract.

ALEXANDRU COVALENCO, administratorul Companiei de Construcţie: „Poate să ne taie apa, la toată casa. Că eu am sunat la Apa Canal. Mi s-a spus că posibil să taie într-o bună zi la toţi, din cauza la unele datorii, despre care nici nu cunosc multă informaţie.”

Preşedintele Asociaţiei susţine că firma care a construit clădirea ar avea unele datorii la furnizorul de apă, pe care încearcă să le transfere locatarilor. De cealaltă parte, administratorul companiei, Alexandru Covalenco, spune că restanţele aparţin unor familii din bloc şi s-au acumulat din perioada când imobilul era gestionat de firma lui. Mai mult, el spune că e gata să încheie un act de primire-predare a blocului.

„Când s-a format o datorie destul de mare, în jur de 40 de mii de lei. Le-am cerut la oameni să achite. Le-am dat şi o listă. Şi s-a format asociaţia, şi s-a început joaca, că noi nu plătim că astea îs datorii istorice.”

Acum Asociaţia se judecă în instanţă cu firma constructoare. Am încercat să discutăm cu reprezentanţii întreprinderii Apa Canal Chişinău, însă ofiţerul de presă al instituţiei, Nadejda Fotescu ne-a comunicat că va reveni ulterior cu o reacţie.


Preluat de la: Publika.md