Protest la sediul delegaţiei UE. Partidul ŞOR cere rechemarea din funcţie a lui Michalko

Protest în faţa sediului Delegaţiei UE din Chişinău. Mai mulţi membri ai Partidului ŞOR au solicitat rechemarea din funcţie a ambasadorului Peter Michalko, după ce oficialul a criticat, la un post de televiziune, amânarea examinării dosarului penal în care figurează Ilan Şor. Cu pancarte pe care erau mesaje privind prevederile legislației naționale, cât şi ale celor internaționale care interzic amestecul exterior în afacerile interne ale unei ţări, membrii şi susţinătorii Partidului ŞOR au calificat declaraţiile lui Michalko drept o imixtiune în actul justiţiei.

„Considerăm că aflarea domnului Peter Michalko în funcţia de şef al misiunii diplomatice europene nu mai este posibilă şi cerem autorităţilor de la Bruxelles să investigheze acest caz şi să-l recheme pe acest diplomat”, a spus preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu.

„Prin afirmaţiile sale, în care practic deschis a cerut condamnarea lui Ilan Şor într-un controversat dosar judiciar pe care mulţi experţi, politicieni, dar şi o parte semnificativă a societăţii îl consideră eminamente politic”, a spus deputatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber. 

„Suntem nevoiţi să-i reamintim domnului Peter Michalko că Republica Moldova este un stat suveran şi independent, iar orice tentativă de a influenţa sau susţine uzurparea puterii reprezintă o infracţiune contra ţării şi cetăţenilor săi”, a spus deputatul Partidului ŞOR, Denis Ulanov.

La finalul acțiunii, formațiunea a transmis Delegației UE la Chişinău o notă de protest.

Postul nostru de televiziune a solicitat o reacţie de la responsabilii Delegaţiei UE la Chişinău, însă aceştia au declarat că vor reveni mai târziu, lucru care nu s-a întâmplat, deocamdată. Într-o postare pe Facebook publicată drept răspuns la protest, cel mai probabil, şeful misiunii diplomatice a făcut trimitere la raportul Kroll, în care Șor este prezentat ca participant la furtul miliardului. În apărarea lui Peter Michalko au sărit şi unii diplomaţi.

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, s-a arătat solidar cu acesta. El a precizat că Moldova s-a angajat față de UE să asigure ca procedurile judiciare, imparțiale și complete, privitor la fraudele bancare să fie elaborate în cel mai scurt timp, iar persoanele presupuse vinovate să fie diferite justiției.

Ilan Şor figurează într-un dosar ce vizează furtul de la BEM, Banca Socială și Unibank. El a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani şi şase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Acum, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Cahul.


Preluat de la: Publika.md