Ce este nitratul de amoniu, care a provocat explozia din Beirut. A produs o tragedie uriaşă şi în România

 

Uriaşa explozie care a zguduit oraşul Beirut pe 4 august a fost provocată de o încărcătură de nitrat de amoniu care a sărit în aer. Ce este însă nitratul de amoniu, substanţa care a fost elementul cheie al unei tragedii şi în România, în 2004?

Nitratul de amoniu (cunoscut şi ca azotat de amoniu), substanţa care a produs explozia uriaşă din Beirut, este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor. Se obține prin reacția de neutralizare a acidului azotic cu amoniac şi face parte din îngrășămintele naturale azotate, deoarece este o sursă excelentă de azot pentru plante. Este, de asemenea, o componentă a unor explozivi ca faimosul TNT, dar şi ANFO, nitrat de glicerină, TORPEX etc.

Cum poate exploda nitratul de amoniu

Nitratul de amoniu poate exploda dacă se supraîncălzeşte, de aceea este şi folosit la producerea substanţelor explozibile – iar ca îngrășământ, e utilizat numai sub formă de amestec cu alte substanțe.

Proprietăţile sale explozive sunt amplificate însă în combinaţie cu substanţe ca petrolul şi derivaţii săi – aşa cum s-a întâmplat în cazul deflagraţiei din Beirut.

Un dezastru similar s-a produs acum 5 ani în oraşul Tiajin din China, după explozia unui depozit de substanţe chimice conţinând mii de tone de nitrat de amoniu şi potasiu, dar şi cianuri. Peste 170 de oameni au murit atunci, iar numărul răniţilor a fost de ordinul sutelor.

Tragedia de la Mihăileşti din 2004, produsă tot de nitratul de amoniu

În 2004, explozia unei încărcături de nitrat de amoniu a produs o uriaşă tragedie şi în România, în localitatea Mihăileşti din judeţul Buzău. Un camion încărcat cu de tone de nitrat de amoniu a luat foc şi a explodat în dimineaţa zilei de 24 mai, e E85, chiar la intrarea în localitate

18 oameni, printre care 7 pompieri şi 2 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi în urma deflagraţiei.

Un crater cu adâncimea de 6,5 metri și un diametru de peste 20 de metri s-a format la locul exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri, lovind clădirile din Mihăileşti.

Vinovaţi de tragedia de la Mihăileşti au fost găsiţi directorii firmei de transport la care era înregistrat camionul, dar şi fostul director al combinatului unde se producea nitratul de amoniu.

Ei au fost condamnaţi la câte 4 ani de inchisoare, iar firmele lor au plătit despăgubiri de sute de mii de euro către rudele victimelor.


Preluat de la: Timpul.md