Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și președintele Comisiei de control al finanțelor public, Igor Munteanu, consideră logică decizia Curții de arbitraj internațional de la Stockholm care a interzis acțiuni de reziliere a contractului de concesionare cu Avia Invest până la decizia sa finală. Igor Munteanu consideră că autoritățile au politizat subiectul și au comis o serie de erori, demonstrându-și incompetența, care ar putea costa țara 900 de milioane de euro, iar Curtea de la Stockholm le-a taxat pe măsură, acordându-le „primul cartonaș roșu”.
„Decizia Arbitrajului de la Stockholm de a stopa executarea acțiunii de reziliere a Contractului este, din păcate, logică și ușor de anticipat. Odată pornit un litigiu, părțile nu-și pot modifica pozițiile, folosindu-se de pârghiile instituționale până la momentul deliberării arbitrale”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook într-o analiză vastă la acest subiect.
El amintește mai multe ilegalități comise de guvern. „Guvernul s-a lansat în tot felul de acțiuni dubioase sub aspect juridic, ocolind rezilierea în instanță a Contractului de concesionare, modificând în schimb mărimea taxei aeroportuare, înafara unei decizii de instanță asupra temeiniciei Contractului, urmate de o Notificare asupra rezilierii în aprilie, culminând cu rezilierea din 8 iulie. Deciziile luate de acest guvern sunt riscante, superficiale și concepute prost. De aici și primul cartonaș roșu de la Arbitrajul din Stockholm”, notează expertul.
Amintim că Avia Invest a depus o cerere la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm în urma mai multor abuzuri comise de actuala guvernare împotriva sa și intenția deschisă de a anula contractul de concesionare, fără motive legale în acest sens. Compania a solicitat despăgubiri de aproape 900 de milioane de euro. Cu toate acestea, autoritățile au continuat presiunile, iar la începutul lunii iulie au anunțat procedura de reziliere a contractului.
Curtea de Arbitraj a interzis însă Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului până la decizia finală și a interzis orice executare a notificării de reziliere a concesiei trimise companiei la data de 8 iulie 2020.
Preluat de la: Timpul.md