Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanțare de 15 milioane de dolari SUA, oferită Republicii Moldova pentru a Treia finanțare adițională în cadrul Proiectului agricultura competitivă în Moldova (PACM), care va susține crearea unui sistem de management al subproduselor de origine animală nedestinate producției de alimente.
„Metodele și tendințele actuale de eliminare a deșeurilor de origine animală în Moldova nu sunt conforme celor mai bune practici internaționale și, astfel, se soldează cu riscuri majore pentru sănătate și mediu,” a declarat Anna Akhalkatsi, managerul pentru Moldova al Băncii Mondiale.
Anna Akhalkatsi şi-a exprimat speranţa că această finanţare adiţională va stimula creșterea activității economice în sectorul agro-alimentar, deoarece îmbunătățirile în sistemul de siguranță a alimentelor vor amplifica perspectivele pentru producția sporită și diversificată pe piețele interne și pe piețele de export de produse lactate, carne și produse derivate.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 588,1 milioane de dolari SUA.
Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea proprietății funciare, educația, sectorul drumurilor, sănătatea și domeniul social, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura și sectorul energetic.
Preluat de la: Publika.md