Resturile de la groapa de gunoi din Ţânţăreni mocnesc şi acum. În zonă este fum dens şi un miros insuportabil, care se simte şi în localităţile din apropiere. Ajunşi în culmea desperării, oamenii din Ţânţăreni şi Geamăna au blocat accesul maşinilor care aduc gunoi la poligon, în speranţa că cineva îi va auzi şi va interveni pentru a stinge incendiul până la capăt.
De trei zile, locuitorii mai multor sate din apropierea poligonului nu-şi mai pot găsi liniştea. Resturile depozitate acolo fumegă încontinuu de duminică. Oamenii spun că nu mai pot sta cu geamurile sau uşile deschise şi se sufocă practic în case.
„Ieri, dar şi astăzi dimineaţa, satul era plin cu fum. Noi suntem din Geamăna. Dimineaţa m-am pornit la serviciu şi nici nu puteam respira. Mă ustura în gât de la acest fum.”
„Ar fi putut să astupe cu nişte pământ şi nu mai apăreau aceste probleme, dar deja totul s-a extins, arde aproape un hectar. Focul e stins, dar o să fumege încă mult şi bine aici.”
„Satul este împânzit de fum, de jos până în nori, nu te poţi vedea om cu om de la fum. Toată lumea stă cu ferestrele închise, uşile închise. Vrem să ne rezolve problema, vrem să respirăm aer curat. ”
La faţa locului au venit şi primarii din satele Geamăna şi Ciobanovca. Reprezentanţii autorităţilor locale spun că sunt neputincioşi, deoarece poligonul se află pe un teren privat, iar accesul oamenilor străini în zonă este interzis.
„Noi avem intenţia să blocăm mai departe accesul, de astăzi municipiul Chişinău ar trebui să se gândească unde îşi va depozita mai departe deşeurile, au avut deja destul timp să rezolve întrebarea cu gunoiul.”, a declarat Eduard Sturza, primarul comunei Geamăna, Anenii Noi.
Marți, primarul de la Ţânţăreni, Vadim Bulgaru, a declarat că la faţa locului se lucrează şi că nu pot stinge până la capăt din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Am încercat să obţinem o reacţie de la directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.
Groapa de gunoi din Ţînţăreni a fost închisă în 2010, din cauza multiplelor scandaluri dintre locuitorii satului şi Primăria Chişinău. Câţiva ani, deşeurile din oraş au fost duse pe un poligon din Bubuieci.
În vara lui 2017, aleşii locali împreună cu municipalitatea au ajuns la un compromis care prevedea alocarea a şase milioane de lei anual pentru comuna Ţînţăreni, pentru proiecte de infrastructură, iar gunoiştea a fost redeschisă. În prezent, această sumă constituie 10 milioane de lei.
CITEŞTE ŞI: IMAGINI APOCALIPTICE la Tînțăreni. Groapa de gunoi, cuprinsă de flăcări (VIDEO)
Preluat de la: Publika.md