Mai bine de cinci luni, medicii noştri duc o luptă contracronometru cu noul tip de coronavirus şi depun eforturi să-i ajute pe bolnavi pentru a le oferi o şansă la viaţă. Doctorul reanimatolog Ivan Civirjic tratează persoanele în stare gravă şi spune că, pe zi ce trece, lupta este tot mai grea, pentru că spitalele sunt pline de pacienţi care au nevoie de ajutor.
În prezent, în secţia de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, unde activează acesta, sunt aproximativ 40 de pacienţi, care nici măcar nu pot respira singuri. În cele 24 de ore cât durează tura lucrătorilor medicali, aceştia veghează lângă patul fiecărui pacient şi încearcă să îl menţină în viaţă.
„Un pacient care se află în Secţia Reanimare, dacă se află fără supraveghere mai mult de zece minute, acest lucru poate aduce pericol asupra vieţii lui. Adică noi suntem non stop la patul pacientului.”, a povestit medicul reanimatolog la IMU, Ivan Civirjic.
Medicul spune că, de la începutul pandemiei, situaţia nu se îmbunătăţeşte deloc, ba dimpotrivă, se agravează. Cei din prima linie găsesc cu greu forţe pentru a continua lupta cu pandemia.
„Spre deosebire de primele luni de activitate ale noastre, când erau mai mulţi pacienţi gravi şi foarte gravi, acum predomină pacienţii foarte gravi. Volumul de muncă este foarte mare, căldura de afară ne doboară.”, a menţionat medicul reanimatolog la IMU, Ivan Civirjic.
Cel mai grav este că, în pofida situaţiei alarmante, o bună parte din societate nu conştientizează pericolul şi se comportă de parcă virusul nu ar exista.
„Toţi doctorii care vin la serviciu dimineaţa văd exact acelaşi lucru pe care îl vedeţi şi voi. Oameni care stau la staţii fără măşti, oameni care se ceartă în troleibuze că nu vor să-şi pună mască. Vă daţi seama cât este de greu psihologic…”, a afirmat medicul reanimatolog la IMU, Ivan Civirjic.
Până în prezent, peste trei mii de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, iar 25 dintre ele au fost răpuse de boală.
Preluat de la: Publika.md