Compania cehă care a reparat două porţiuni de drum de pe şoseaua Chişinău – Ungheni a dat în judecată ţara noastră la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Cehii sunt nemulţumiţi că autorităţile din Moldova au impus penalităţi de trei milioane de euro pentru nerespectarea termenelor de execuţie a lucrării.
Reparaţiile au început în 2014 şi urmau să fie finalizate în cel mult doi ani. Proiectul de 80 de milioane de euro a fost finanţat prin credite de la BERD şi BEI şi un grant de 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Licitaţia a fost câştigată de trei companii, una din Azerbaidjan, alta din Cehia şi una din Moldova, fiecare responsabilă de o anumită porţiune. Pe porţiunile reabilitate de companiile străine, lucrările au întârziat, iar termenul de finalizare a fost extins de mai multe ori. Oamenii care trăiesc în localităţile prin care trece şoseaua Chişinău-Ungheni spun că de multe ori drumarii tăiau frunză la câini.
„Lucra o lună la un pod. Al doilea an iară oleacă. Şi tot aşa”.
„Lucrează foarte rar. Mai ales bucata ceea de la găzărie, matincă din iarnă, nu prea”.
„Aici se spală bani, desigur. Se vede asta. Iaca cum”.
Ambele companii străine au fost penalizate, iar compania cehă a primit cele mai dure sancţiuni: peste două milioane de euro pentru întârzierea cu patru ani a finalizării porţiunii Străşeni-Bahmut şi un milion de euro pentru nerespectarea termenului la drumul de ocolire a oraşului Ungheni.
„Antreprenorul se consideră îndreptăţit pentru extinderea de timp din cauza unor modificări tehnice minore în cadrul proiectului, cărorva lucrări adiţionale şi cărorva factori, care după părerea lor, nu ţin şi nu sunt sub controlul acestora. Din punctul lor de vedere este mult şi un punct de birocraţie. Noi nu considerăm că antreprenorul este îndreptăţit”, a afirmat directorul adjunct, Adminsitraţia de Stat a Drumurilor, Iulian Mornealo.
Am încercat să obţinem o reacţie din partea reprezentantului companiei cehe, Cătălin Dăncuţă, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.
Şi compania din Azerbaidajan, care reabilitează două porţiuni de drum de pe traseul Chişinău – Ungheni, s-a ales cu penalităţi de aproape 800 de mii de euro.
În prezent, ambele tronsoane sunt gata în proporţie de 70, respectiv 80 la sută. Agentul economic responsabil de lucrări va mai fi sancţionat pentru întârzieri, iar valoarea totală a penalităţilor va ajunge la aproape patru milioane de euro. La telefon, reprezentantul companiei azere, Seimur Isaev, ne-a spus îşi asumă parţial vina pentru întârziere, însă nu acceptă cuantumul amenzilor, pe care le va contesta în instanţă.
Preluat de la: Publika.md