Un tribunal din Paris a condamnat la închisoare doi foști angajați ai agenției de informații externe din Franța, DGSE, care au fost acuzați că spionau pentru Guvernul Chinei. Soția unuia dintre acuzați a fost, de asemenea, condamnată.
Cei doi bărbați au fost identificați în mass media din Franța ca Henri M., 73 de ani, și Pierre-Marie H., 69 de ani, ambii foști ofițeri ai DGSE. Laurence H., soția lui Pierre-Marie H., a fost acuzată că „ascundea proprietăți derivate din spionaj în numele unei puteri străine, care ar putea dăuna intereselor fundamentale ale națiunii”.
Pierre-Marie H. a fost arestat la sfârșitul lui 2017 în timp ce tranzita între zboruri pe aeroportul din Zurich. S-a descoperit că transporta o cantitate mare de bani nedeclarați, pe care îi primise de la ofițerul de legătură chinez, în urma unei întâlniri pe „o insulă din Oceanul Indian”.
Henri M. a ocupat funcția de șef al postului DGSE la Beijing, unde a fost inclus oficial în funcția de secretar nr.2 la Ambasada Franței de acolo.
El a fost rechemat la Paris după mai puțin de un an de la sosirea în China, pentru că a avut o aventură cu interpreta chineză a ambasadorului.
După pensionarea sa în 2003, Henri M. s-a mutat în China, unde s-a căsătorit cu interpreta și s-a stabilit în Hainan, sudul Chinei. A fost arestat de autoritățile franceze în 2017.
Ambii bărbați au fost acuzați că „au furnizat informații unei puteri străine” și au făcut acest lucru „dăunând intereselor fundamentale ale națiunii franceze”.
Oficialii francezi au descris cazurile celor doi bărbați drept „extrem de grave”. Procesul lor a avut loc în spatele ușilor închise.
Instanța l-a condamnat pe Pierre-Marie H. la 12 ani de închisoare. Henri M. a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare. Laurence H. a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu o suspendare de 2 ani.
În urmă cu doi ani, preşedintele francez Emmanuel Macron declara că o serie de acţiuni ale unor foşti agenţi ai DGSE (serviciul de informaţii externe) suspectaţi de trădare pentru o putere străină sunt „de o gravitate extremă”, relata AFP, citată de Agerpres.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Sankt Petersburg, şeful statului adăuga că „ţine de justiţie să se pronunţe” asupra „acestor fapte care nu sunt recente”.
Aceşti foşti agenţi francezi sunt suspectaţi că au lucrat pentru autorităţile chineze, potrivit unei surse apropiate dosarului.
„Descoperirea acestui caz este mai degrabă un semn de eficienţă din partea sistemului nostru de supraveghere şi de vigilenţă, decât un semn de eşec”, a comentat la rândul său o sursă din anturajul preşedintelui, adăugând că „riscul de corupţie există peste tot”.
Întrebată despre impactul acestei afaceri asupra relaţiile cu China, aceasta s-a limitat să răspundă că „noi şi China suntem două mari puteri care ne cunoaştem bine” dar nu a confirmat oficial că foştii agenţi au trădat în beneficiul acestei ţări.
Cei doi foşti agenţi ai DGSE (Direcţia generală de securitate externă), astăzi în retragere, erau urmăriţi pentru „fapte grave susceptibile de a fi calificate drept fapte de trădare pentru că sunt suspectaţi de livrarea de informaţii unei puteri străine”, declara ministrul Florence Parly, fără a preciza ţara beneficiară.
Soţia unuia dintre cei doi a fost şi ea inculpată pentru „delicte de trădare”.
Cei doi foşti agenţi sunt în în prezent la pensie, potrivit ministrului, care nu preciza când au avut loc faptele, amploarea sau natura lor.
Ei „au fost descoperiţi” chiar de DGSE, „care a adus din proprie iniţiativă aceste fapte la cunoştinţa procurorului din Paris”, potrivit comunicatului.
Potrivit ziarului Le Monde, faptele au fost descoperite în cadrul unei anchete asupra unui alt serviciu de informaţii, Direcţia generală de securitate internă (DGSI).
Preluat de la: Timpul.md