50 de zile de la începutul protestelor din Belarus. Zeci de mii de oameni au ieșit și în stradă și au scandat lozinci împotriva lui Lukaşenko

S-au împlinit 50 de zile de la începutul protestelor din Belarus. Cu această ocazie, zeci de mii de oameni au participat la o nouă manifestaţie, intitulată „Adevărata inaugurare”. Protestatarii au scandat lozinci împotriva lui Lukaşenko şi în susţinerea Svetlanei Tihanovscaia, pe care o consideră adevăratul președinte al Belarusului.

Autoritățile au blocat centrul Minskului, unde au avut loc proteste de amploare. Cel puțin 10 oameni au fost reținuți în capitala Belarusului, iar pe străzi a fost scoasă tehnica militară. Și la Brest, mai mulți protestatari au ajuns în mâinile OMON-ului.

Iar în orașul Moghilev, un bărbat a fost luat pe sus de oamenii legii pentru că purta pe umeri drapelul fostei Republici Democratice Belarus.

Protestele din Belarus au început după ce Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a câștigat un nou mandat de președinte. Rezultatele scrutinului din 9 august nu sunt recunoscute de Uniunea Europeană şi Statele Unite, în opinia cărora alegerile nu au fost nici libere, nici corecte. Cu toate acestea, Alexandr Lukașenko a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte, în cadrul unei ceremonii secrete.


Preluat de la: Publika.md