Au trecut 34 de ani de când marea interpretă de muzică populară, Maria Drăgan, a trecut în neființă. După 20 de ani de activitate, ea a fost răpusă de tuberculoză în satul natal Bălăureşti din raionul Nisporeni. De-a lungul carierei muzicale, a încântat publicul cu vocea ei fermecătoare.
Artista s-a născută în anul 1947 şi a cântat mulţi ani cu orchestra „Mugurel” şi „Lăutarii”. Ea a mers în numeroase turnee prin Europa, unde a obţinut premii importante. Cântecele ei sunt actuale şi în prezent. Acestea reînvie în fiecare an în satul său de baştină, în cadrul unui festival care îi poartă numele şi care se desfăşoară din 2001. Numele Mariei Drăgan îl poartă şi o filială a Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”, dar şi unele străzi din Chişinău, Nisporeni şi Călăraşi.
Acum doi ani, piesele interpretei de muzică populară au fost adunate într-un CD memorial. Deși a avut un repertoriu de peste 500 de cântece, autorii ideii au putut salva doar zece dintre acestea, unicile păstrate în arhiva Tele Radio Moldova. Maria Drăgan s-a stins din viaţă în data de 6 octombrie 1986, la vârsta de 39 de ani, fiind condusă pe ultimul drum doar de rude.
Preluat de la: Publika.md